Perşembe, Ekim 16

18.02.2008 - 16.10.2008

Büyük kaptan Bülent Korkmaz'dan sonra bu yaşta onun veliahtı olan çok sevdiğimiz Uğur'umuz 18 Şubat'tan beri sakatlıkla boğuşuyor.Sağ kanadımız öksüz kaldı.Sahada yüreğini ortaya koyan, çocuk yaşta bu klübe gelmiş ve takımın asist krallığına oturmuştu o tarihe kadar.taki Batista denen insan azmanının müdahalesine kadar.Dön artık şu sahalara ve yine eskisi gibi stadı Uur Uur diye inletelim...Sen bu takımın kaptanı olacaksın Şampiyonlar Ligi kupasını sen kaldıracaksın havaya Arda ile birlikte.Nerdesin be cengaver.Klüp doktorunun açıklaması şöyle:

Uğur, şubat ayında sakatlandı, sekiz aydır bir sakatlık dönemi geçiriyor ve dünkü o mehmet demirkol’un da katıldığı spor programında da, “sekiz aydır iyileşmiyor yanlış teşhis” gibi lafların geçmesi hakikaten beni çok üzdü. yani bir kırığın yanlış teşhisi olmaz, kırık kırıktır. ama mehmet demirkol, her kırık birbirine benzemez gibi de doğru yönde bir yorum yaptı. barış’ın ayak parmağının, deivid’in ayak bileğinin kırığı veya eski zamanlarda görülmüş olan kırıklarla aynı kırıklar değil. nedir bunun özelliği? diz ekleminin ön yüzünü oluşturan bir kemiktir diz kapağı kemiği, yani diz her oynadığında bu diz kapağı kemiğiyle sürtüşerek hareket eder.
Düşünün ki ikiye ayrılmış bir diz kapağı kemiğinin ön ve arka yüzü ikisi bir arada kaynıyor, kaynayan hiçbir şey orjinali gibi düz bir yüzey meydana getirmez, böyle dizde her topa vuruşta ve koşuşta sürtünen iki yüzeyin ara yüzeyindeki kıkırdak dokusu tam kaynamış olmasına rağmen bu sürtünmeden dolayı sıvı salgılıyor. böylelikle dizi su topluyor, yani bir insan düşünün kırığı kaynamış, bu iş dört ayda tamamlanmış ama bunun üzerine bu dört ay içinde esas topla çok ilgili olan ön uyluk adalesi atrofi dediğimiz küçülmeye gitmiş. yani diğer bacakla bir 3 cm’lik adale çapı farkı var. biz bu adale çapını istediğimiz kalınlığa getirmeden uğur’u sahaya koyarsak eğer o zaman uğur’un o adaleyi koparması çok büyük risk, böyle bir şey yapamayız. o zaman adaleyi toparlamamız lazım. adaleyi toparlamamız için yaptığımız ağırlık çalışmalarında da kaynayan o kemiğin diz ekleminde ki bu sürtünme hareketiyle su topladığından dolayı bize zaman müsaade etmiyor. yükleniyoruz çap farkını azaltıyoruz. adaleyi kuvvetlendiriyoruz su topluyor buz yapıyoruz, gerekli tedavileri yapıyoruz, suyu geriletiyoruz tekrar yükleniyoruz. onun için bu süreç, bu sürtünmenin o yüzeyi, iki kemik birbirine yeni kaynamış haliyle alışıncaya kadar geçen süreyi devamlı takip, devamlı çalışmayla götüreceğiz. buna bir zamanlama verilemez.
Bu iki yüzeyin birbirine alışkanlık getirmesi için acaba başka kimselerin elinde, başka yerde olsaydı daha iyi olur muydu? bu soru için, biz de aynı şekilde yurt dışından çok inandığımız almanya’da bir profesörle yine bu konuyu danıştık; uğur oraya gitti, filmleriyle gitti ve o profesör yapılan ameliyatı mükemmel buldu. ameliyatın seyrini son derece normal buldu ve bu anlattığım problemlerle mücadeleye devam etmemiz gerektiğini söyledi. aynı şekilde hiçbir ortopedistin de hem uğur düzeyinde futbol oynayıp hem de bu diz kapağı kemiği kırığı vakası yaşayan hastası ikiden fazla değildir. yani birinin 500 tane vakası olsun bilelim de o 500 vakayı nasıl savaştıysa bakalım. öyle bir tecrübe yok, bu bizim kendimize ait bir tecrübe ama bu ameliyatı yapan insanlar çok inandığımız kişiler ki uğur’a bundan evvel iki ameliyat daha yaptılar. bunları belki unuttu kamuoyu; mesela kalçasına yakın aynı uyluk kemiğinde bir kist vardı bu kist çıkarıldığında kemik 1 cm inceliğe kadar indi. o kistin içi kemikle dolduruldu. uğur iki ay sonra sahalara döndü, ondan önce katık fıtığı ve leğen kemiğindeki aynı böyle kemik zarında kırık gibi bir şey oldu, onları da yine aynı ortopedist arkadaşım başarıyla tedavi etti. uğur hemen sahaya üç ay içinde döndü. uğur’un böyle şanssız sakatlıkları üst üste geldi.
İnanıyorum ki bu diz kapağı sakatlığı da 8 ay sürmesine rağmen, sürtünen kemiklerin yeni uyuma adapte olduğu zaman, dizin su toplaması gibi problem ortadan kalktığı zaman, biz adaleye de iyice yüklenmeye fırsat bulduğumuz zaman düzelecektir. buna bir tek zamanlama veremiyoruz ama şu anda, hele son 1 ay içinde çok gelişme kaydettik ve her seferinde ümitle bakıyoruz. inşallah kısa bir süre de uğur bu sakatlığından kurtulup sahaya geri dönecek.

Hiç yorum yok: