Salı, Mart 12

Schalke 04 - Galatasaray Maç Önü



Çok değil iki sezon öncesine gidelim. Galatasaray Uefa Avrupa ligi play-off maçında Karpaty’e elenmiş ve gruplara kalamadan Avrupa’ya veda etmişti. Schalke ise şampiyonlar liginde gruplardan çıkmış son 16 da Valencia’yı elemiş. Çeyrek finalde ise İnter’i   saf dışı bırakmış final kovalayan bir takım konumundaydı. Yarı finalde ManU engeli aşamadılar ve bu kupadaki en büyük başarılarına ulaştılar. Geçtiğimiz sezon ise Avrupa liginde finalist Bilbao’ya çeyrek finalde elendiler.

İki takımın birkaç yıllık performansı bu şekilde. Bu sezon ise Schalke çok kötü başladı ancak Şampiyonlar liginde sert bir gruptan (Arsenal-Montpellier-Olympiakos) lider çıkmayı başardılar. Son 1 aylık performansları ise göz kamaştırıcı. Ligde 3 maçlık bir galibiyet serisine sahipler. Son maçlarında Dortmund’u yenmeyi başardılar. Fakat bu maçta Huntelaar gibi bir golcüyü kaybettiler ve bu akşam oynamayacak. Ayrıca Neustadler gibi orta sahada etkili bir isimde büyük ihtimal oynamayacak.

İlk maçta  sakat olan Japon sağbek Uchida bugün forma şansı bulacak ve formda olduğunu Dortmund maçında gösterdi. O kanatta ayrıca Farfan’ıda eklersek ayrı bir önem vermek gerektiğini çıkarabiliriz. Savunmada stoperde Höwedes ve Matip oynayacaktır. Sol bek olarak genç Kolasinac savunma güvenliği için oynatılır. Fuchs hücum anlamında çok etkili olsa da Kolasinac gerektiğinde stoper özelliğini kademelerde kullanıyor. Orta saha kurgusunda ilk maçta sağ bek oynayan Höger bu kez defansif orta saha görev yapacaktır. Neustadler’in oynayıp oynamayacağı konusu kritik bir hal aldı. Zira ilk maçta golün sahibi Jones cezalı durumda. Yerine Neustadler oynayacaktı ancak oynamazsa kimin oynayacağı konusu muamma şuan için. Barnetta belki bi çözüm olabilir. Ancak ben Neustadler’in bu maçta mutlaka oynayacağını hatta oynamak zorunda olduğunu düşünüyorum. Sağ kanatta Farfan, sol kanatta ise Bastos oynayacak. Forvette Fin Pukki ve arkasında ise takımın formda isimlerinden Draxler forma şansı bulacak.

Maç öncesi Schalke hem ilk maçtaki skoru hemde form durumu açısından favori. Ayrıca Huntelaar yokluğunda oynayacak Finlandiyalı pukki enterasan bir isim ve savunmayı çok zorlayacaktır. Ayrıca Draxler gibi genç yaşına rağmen (19 yaş – 100 maç) tecrübeli bir partneri olacak. Açıkcası Draxleri izledikçe Sneijder’in kanatta heba olmasına üzülüyorum.

Bizim tarafımızdan baktığımızda ise kaos yumağı görünüyor açıkçası. Sneijder ve Drogba transferleri olmasa bu maçın taktiği ve kadrosu hakkında net ifadeler kullanabilirdim ancak şuan sadece kendi fikirlerimi yazacağım. Öncelikle Schalke’nin baskıdan pas ile kurtulabilmesi ve açık alanı iyi değerlendirmesi (Farfan-Bastos) gol yememek için ekstra bir savunma yapılması gerektiğini ortaya koyuyor. Ancak bunu başarabilecek durumda değiliz maalesef. Bu yüzden sadece bir gol yemek benim açımdan başarıdır. Bunu mümkün olduğunca durdurabilirsek tura o kadar ortak olacağız. Golüde mutlaka bulacağız buna inanıyorum.

Ayrıca ilk maçta Schalke’nin çok üstün olduğu bir diğer konu da hava toplarıydı. Korner atışlarına sıkça kafa vurdular ve gol bulmamaları mucize idi. Stoperde Dany oynamayacak gibi duruyor. Sakatlığı ve formsuzluğu bunun nedeni. Gökhan Zan bu maç için ideal olabilir. Hız konusunda ağır kalsa da  uygun bir saha dizlişi ile bu giderilebilir. Bunu başarmak içinde takım bütünlüğünün sağlanması gerekli. Melo’nun bi maç oynayıp 3 maç cezalı olması buna en büyük engel gibi duruyor. Zira Melo gerektiğinde 3. Stoper rolünü çok iyi oynayabilen bir isim ve bu maçta bu sıkça gerekecek. Bu şekilde hız problemi bi nebze ortadan kalkacaktır.

Savunmada sağ bek Eboue olacak ve son Gençlerbirliği maçında ki form durumu çok iyiydi. Fatih Terim sol bek konusunda can alıcı bir karar vermek zorunda. Ya Riera’nın ManU deplasmanındaki mükemmel oyununa güvenip ona şans verecek yada Hakan Balta tercihi ile daha sağlam ve Farfan etkinliğini kısıtlayan bir yapıyı tercih edecek. Bence Hakan daha uygun olacaktır. Ancak burada önemli olan daha doğrusu stratejinin nasıl olacağı. Riera ve önünde Amrabat tercihi hücum anlamında etkili olsa da defansif açıdan takımı olumsuz etkiler. Ayrıca Gökhan Zan oynarsa bu açığı kapatacak hızada sahip değil ve sol kanattan başlayan zayıflık takımın geneline yansır. Bu sebeple maça Hakan Balta ve Emre ile başlanılması taraftarıyım.

Sağ kanatta ise Hamit oyanayacak. Melo’nun partneri yada biraz önünde Selçuk oynayacak. Geriye 2 forma boşta kalıyor ve bunun için aday fazla olacak. Benim tercihim Sneijder ve Drogba  olurdu açıkçası. Sneijder Drogba arkasında oynamalı. Bu ikilinin uyumlu olacağı görüşündeyim. Sonuç olarak üst resimdeki gibi bir diziliş bu maça temkinli bir başlangıcı sağlar. Turun anahtarı yenilmeyecek gollerde gizli. Bu takım bir gol atacaktır ve sadece bir gol yemesi tur için ümidi koruyacaktır. İkinci yarı ortalarında Schalke’nin konsantrasyonu düşecek ve Burak – Amrabat hamlesi tam bu noktada etkili olacaktır.

Herşeyden önemlisi oyuncular ile birlikte olan Fatih Terim ve en doğru kararı kendisi verecek. Ancak bu  gece turun geçilmesi yada kaybedilmesi Pazar günü oynanacak kayseri maçını etkilememeli. Zira şike çetesi dört koldan saldırıyor. Ve bir kez daha sevinci kursaklarında bırakmalıyız.

2 yorum:

Atahan ile hayat dedi ki...

dakikalr geçmiyor hala 2-2 off

aksilaz dedi ki...

artık 2-3