Salı, Ocak 5

Rizespor ilk Yarı Değerlendir(eme)mesi !!!

Rizespor hakkında yazı yazmaya karar vermiştim fakat klübün iklimi gibi dengesiz yapısı yüzünden devre arasına erteledim sürekli. O kadar karmaşık ilişkiler içinde yönetilen bir takım ki istikrarlı bir yönetim gösterilmesi pek mümkün görülmüyor. Klübün bir ayağı her politika içinde olmuştur. Ancak bunu kullanmayı becerebilen bir kapasiteye sahip değiller. Spor dünyasında Rizespor’un kollandığı kanısı hakimdir. Ancak bu böyle değildir. Özellikle takım isminin Çaykur ile başlaması bu ön yargıda etkilidir. Klübün bu kurumdan aldığı paranın çok çok cüzi olduğunu biliyorum. En azından son 3 sezondur bunun tam tersi Rizespor’u bitirme çabasına girişilmiştir. Bu hızla giderse Rizespor birkaç sezon sonra bir alt kümeye dahi düşebilir. Şuanda Rizespor yönetiminin sahibi olan kişilerin tek bir amacı var. Oda yıkılan stadın arazisine çökmek. Evet tam tabiriyle “çökmek” istiyorlar. Rizespor asla umurlarında değil. Gündelik hareketlerle seyirciyi oyalamaktalar.

Son 6 sezonda tam 17 antrenör değişikliğine gitmiş Rizespor. Bu rakamı başka bir ülkede görebilirmiyiz bilmiyorum. Her yarım sezona bir antrenörden bile fazla değişiklik. Ayrılan kişilere baktığımızda çoğunun baskıdan bunalıp istifa ettiğini görürüz. Veyahut seyircinin baskısı ile yönetim göndermiştir. Geçtiğimiz sezonun sonuna doğru gelen Raşit Çetiner son maçtan sonra yaptığı açıklamada yönetimle anlaştığını ve gelecek sezon için yapılacak transferleri dahi görüştüklerini söylemişti. Ancak bundan kısa bir süre sonra (bu süre 10 gündür) istifa ettiğini ve yönetimle anlaşmadığını söylemiştir. Bundan sonra yönetim çuvalladığının farkına varıp seyirci baskısını başka yönlere kanalize etme adına Oktay Çevik ve hasan vezir ikilisini göreve getirmiştir. Bu hamle baskıyı nispeten azaltmıştır. Özellikle Oktay Çevik Pazarspor’da ciddi başarılar yakalamış bir isimdi.

Ancak bu iki antrenörün istediği isimlerden ziyade göz boyayan transferler yapıldı. Transferlerin bir çoğuda kiralık isimlerden oluştu. Kenan, Özgür Can gibi isimler alındı. Geride kalan sezonun iskeleti tamamen değiştirildi. Rizespor’a uyum sağlayamadılar bahanesi ile kopartıldı futbolcular. Kaleci Ferhat Odabaşı bu yönetimin ayak oyunlarına uymadığı için bizzat yöneticiler tarafından kadro dışı bırakıldı. Nitekim iki gün önce Karabikspor’la anlaşarak kurtulmuş oldu. Sezon başı kaleci sorunundan sonra transfer edilen isim Yavuz oldu. Yavuz Rizespor yediği 28 golün abartısız 10 tanesinin tek sebebidir. Bu kadar kötü bir kaleci performansı sanırım yaşanmamıştır bu sezon.

Oktay Çevik ve Hasan Vezir ilk haftalarda işleri iyi kotardılar. Benim beklemediğim bir çıkışla zirve adayı oldular. 10. Haftadaki Konyaspor galibiyetinden sonra takımın çehresi çok değişti. Sonraki 4 hafta gol dahi atamadan yenilmişti Rizespor. Yönetim iki hocanın görevine son verdi bu sonuçlardan sonra. Bu olay Oktay Çevik istifa etti diye aksettirildi tabiî ki medyaya. Halbuki umduklarından daha iyi yerdeydi Rizespor. Taraftarda sadece son 4 haftaya bakarak kendi öz evlatlarının gidişine ses çıkarmadı. Hatta bu kararın alınmasında öncü bile oldular. Rize’de garip bir olay vardır teknik direktörler hakkında. Gönderilmesini istedikleri kişinin hakkında imza kampanyası başlatılır ve bu liste yönetimin önüne kadar gider. Bu iki hocanın ardından apar topar Mehmet Şansal adlı kişi göreve getirildi.

Şansal’ı Gaziosmanpaşa ile yaptıklarında az çok tanıyoruz. Ancak 27 yılık meslek hayatında bu seviyede bi klüp çalıştırmadığı gerçeği var. Nitekim taraftar grupları şansal seçiminden dolayı klüp tesislerine siyah çelenk bırakmışlardı ilk günlerde. Şansal 4-0 lık göz boyayıcı bi galibiyet ile başladı görevine. Sonrasında ise Buca deplasmanında yenilen 6 gol ve kendi sahasında paf takımıyla oynayan Kocaelispor’la berabere kalarak ilk yarıyı 25 puanla 9. Sırada tamamladı. Şuana kadar Kasımpaşa’dan Erhan kiralandı ve Yunus Murat Ceylan’da takıma dahil edildi. 7 aydır maça çıkmamış bir isim Murat Ceylan. Birde resmi siteden anlaşıldı haberi çıkan Erhan şentürk var. Ancak daha sonra bu isim Diyarbakır ile tekrar anlaşmıştır. Bunun karşılığında ise aynı takımdan Ersin Güreler ile anlaşıldı. İşte böyle amaçsız ve gayri ciddi bir yönetim mevcut. Takımın ikinci yarıda göstereceği performansı tahmin edebiliyorum. Deplasmanda sürpriz galibiyetler alacaktır. Kendi sahasında ise en amaçsız takımlara puan dağıtacağına eminim. Biz Rizelilerde her sene dediğimiz gibi gelecek sezon çıkacağız diye ümit edeceğiz.

Birazda eski güzel günlerdeki Rizespordan birkaç haber vereyim. 2005-2006 senesinde Cricuma’dan alınan ve oynadığı futbol ve kıvrak çalımlarıyla Rizelilerin gönlüne taht kuran Douglas Dos Santos 11 milyon $ karşılığı Al-Wasl klübüne transfer oldu. Bu isim bizzat Güvenç Kurtar’ın kaprisi sonucu Rize’den ayrılmıştır. Tıpkı o sezon 1 milyon $ gibi Rizespor için büyük paralar olan meblağlara alınan ve oynatılmayan Drago Jelic gibi. Jelic Bundesliga’da oynadı daha sonra. Şuan Galatasaray’da oynayan Keita’nın ağabeside kısa bir süre Rizespor’da forma giymişti.

4 yorum:

kambozlu dedi ki...

Rizespor bu kadar kötü bir durumda değil. Para konusunda hiç bi sorunu olmayan ender klüplerden.

aksilaz dedi ki...

@kambozlu
Son 5 yıldır geldiği duruma bakman yeterli. Süper ligde 9 ve 10. sıra takımıyken birden küme düşmeme mücadelesi veren takım konumuna düştü. Sonrasında ise küme düşme ve sıradan bir takım olma. Bu gidişat kötü değilde nedir? Takım içinde olanları yazmadım tam olarak. İnan ben utanıyorum Rizespor'dan.


Maddi olarak bir şey demedim zaten yazımda.

Gokruh dedi ki...

dogruları soylluyonda bunları herke soyluyor ama bi icraat gozukmuyor klup mehmet cengizi arar duruma geldi gerisini sen dusun artık galıba klubude satın almıslar o yuzden caykurdan sadece sponsor gelırı gelıyor. dedıgın gıbı de olabılır eskı stadın arsaya cokmeye calısayor olabılırler rizenin en degerlı yerlerınden bırı konumunda su anda zaten bu sezon da aynı ece sezon gıbı olur deplasmanda maç kazanır kendı sahasında en kolay takımlara puan kaybederız bide hocaya ben en fazla 5 hafta veriyorum ondan sonra yenı hoca bakarız artık oda ne kadar kalıcak takımın basında diye tahmın yuruturuz

aksilaz dedi ki...

Mehmet Cengiz'i sadece transferdeki başarı konusunda arıyor Rizespor. O da Rizesporu sevdigi için değil sahil yolu projesinden pay kapma adına başkan olmuştur. Yol bitincede görevi bırakmıştır.

Yeni antrenöre ise acıyorum. İyi niyetli çalışıyor ancak bu yönetim, kadro ve taraftar ile başarılı olabilecek antrenör göremiyorum. Bzim için bir kayıp yıl daha bu sezon.