Cumartesi, Haziran 9

Euro 2012 - A Grubu / Rusya - Çek Cumhuriyeti



     Euro 2012 A grubunda oynanan 2. maçta A grubunun favorisi Rusya eski günlerini arayan Çek Cumhuriyeti ile karşı karşıya geldi.

     Rusya kadrosunda önemli yıldızlar barındıran bir ekip. Rusya kadrosunda Pavel Pogrebnyak ve Marat İzmailov dışında bütün oyuncular Rusya liginde mücadele etmekte. Bunda Rus takımlarının petrol zengini iş adamları tarafından satın alınmasıyla futbolculara ödenen büyük paralarında rolü büyük. Kadronun 8 Zenitli futbolcuların oluşması da Rusya’nın takım olmasının en önemli faktörlerinden biri. Ancak kadroda bulunan Arsavin, Zhirkov, Pavlyuchenko gibi isimler Premier Ligde Arsenal, Chelsea, Tottenham gibi büyük takımlarda büyük deneyimler yaşadı. Üstelik geçen sezon CSKA’da gösterdiği müthiş performansla devlerin iştahını kabartan Alan Dzagoev patlama yapması beklenen diğer bir önemli isim. Son hazırlık maçında İtalya’yı 3-0 gibi net bir skorla geçen Rusya turnuvaya ne kadar hazır olduğunu göstermişti.

     Çeklere bakıldığında ise Euro 2008’den itibaren Jankulovski, Jarolim, Galasek, Ujfalusi ve Koller gibi önemli isimler milli takıma veda etmesine rağmen yerleri bir türlü doldurulamadı. Üstelik teknik direktör Michal Bilek takımı başarılara taşıyan efsane hoca Karel Bruckner'i aratıyor... Takımın hücumda en önemli isimleri olarak göze çarpan Milan Baros ve Tomas Rosicky ise senelerdir sakatlıklarla boğuşmakta ve yaş olarak da ilerlemiş durumdalar.

     Karşılaşmaya beklenildiği gibi Rusya’nın büyük üstünlüğüyle başlandı. İlk yarı Arsavin- Dzagoev’in liderliğindeki Rusya ilk dakikadan itibaren Çek kalesine yüklendi ve kaleyi bulan ilk iki topta iki gol buldu. Önce takipçiliğiyle Dzagoev sonra da Arsavin’in ara pasında Kerzakhov’un yetişmediği topa müthiş bir dokunuş yapan Shirokov farkı ikiye çıkardı. Aslında Shirokov İtalya maçında attığı 2 golle takımın sürpriz golcüsü olduğu sinyallerini veriyordu. Daha ilk yarıda maçı koparacak fırsatlar bulan Rusya Kerzakhov ile çok net fırsatlardan yararlanamadı.

     Çekler ise savunmada rakibine oranla ağır kalırken, hücumda yaratıcı adam eksikliği çekmeye başladı. Rusya gibi fizik gücün ön planda olan bir takıma karşı Baros başta olmak üzere bütün Çek takımı yetersizdi. Takım halinde ne oynadıkları pekte belli değildi açıkçası.

     Karşılaşmanın ikinci yarısında oldukça kritik bir dakikada Pilar ile Çekler farkı bire indirdi. Bu dakikada  Çekler beraberlik için biraz kıpırdansa da Ruslar paniğe kapılmadan oyunu tekrar domine etmeye başladı. Kerzakhov’un saç baş yoldurduğu maçta önce Dzagoev çok net bir vuruşla 3. golü atarak Rusya'yı rahatlattı. Son sözü ise muhteşem bir golle söyleyen Pavlyuchenko skoru 4-1’e taşıdı.

     Karşılaşma sonunda belirgin olan Rusya bu baskılı ve etkili futboluyla grupta 1.liğin en büyük adayı. Bu akıcı futbollarının devam etmesi durumunda turnuvada yarı finale kadar yürürlerse sürpriz olmaz. Çekler ise hücumda etkisiz, savunmada ağır görüntüleriyle grupta hiçte umut vermeyen durumdalar. Oynadıkları futbola göre turnuvada olmaları bile bir mucize…

twitter: @atakcemil

2 yorum:

aksilaz dedi ki...

B grubunu lider bitirmek Rusya ile karşılaşmamak anlamına geliyor artık :)

cemshot dedi ki...

Kesinlikle...