Cuma, Ağustos 24

Bundesliga Başlarken



Borussia Dortmund : Rüya gibi geçen iki sezon ve iki şampiyonluk. Rakibi Bayern Münih ligin en dominant kadrolarını kurmasına rağmen iki yıl onların üstünde yer alabilmek ciddi bir başarıdır. Transfer döneminde Kagawa’yı Manchester United’a gönderdiler ve yerini Marco Reus’u getirdiler. Bu hamle ile Götze’yi kanattan forvet arkası bölgesine kaydıracaklar. Reus ise Monchengladbach ile geçirdi başarılı sezon sonrası şampiyonluk yaşamak için Dortmund’a geldi. Bir diğer önemli hamlede Stutgart’lı forvet Schieber oldu. Levandowski’nin  olası transferi sonrası o bölgeyi yedeklediler. Zira Barrios Çin’e transfer oldu.Klopp bu yıl Şampiyonlar liginde de başarılı olmak isteyecektir.  Hummels-Subotic ikilisine güvenmekte haklılar açıkçası. Ayrıca orta sahada İlkay’da bu sezon daha fazla foma şansı bulacak. Oturmuş kadro ve sistemiyle Dortmund şampiyonluğun en büyük adayı.

Bayern Münih : Son yıllarda sezon başında ligin ağır favorisi oluyorlar ancak uzun süren maratonda Dortmund’un gerisinde bitiriyorlar. İlk sezon kaleci ve dafans hattında kalite düşüklüğü vardı. Geçtiğimiz yıl kaley Neuer’i alarak bu sorunu çözdüler fakat önündeki 4 lüde ciddi kalite farkı vardı. Bir tarafta Lahm diğer tarafta ise Contento ile çıktıkalrı maçlar oldu. City’den aldıkları Boateng ve Badstuber ile tandemi kurdular. Badstuber açıkçası beğenemediğim bir isim. Sol bek için ağır, stoper için ise hem ağır hemde güçsüz olarak görüyorum. Bu sezon Dante’yi kadrolarına kattılar ve Dante Boateng ve Badstuber’den daha iyi bir isim. Heynckes bu sorunu orta sahadada yaşıyor. Schweinsteiger’ın partneri Tymoschuk, Kroos, Gustavo ve Emre Can’dan biri olacak. Kroos idare etsede diğer isimler sırıtıyor açıkçası. Bu bölgeye Bilbao’dan Javi Martinez transfer edilmek isteniyor ki hiçte haksız değiller. Gomez’in yalnız olduğu forvet bölgesine Pizarro ve Mandzukic takviyesi yapıldı.  Mandzukic zaman zaman Gomez’i yedek bırakacak düzeyde. Ayrıca Shaqiri transferide Robben-Ribery ikilisi için iyi bir alternatif oldu. Kısacası Bayern Münih şampiyonluk yarışından düşmeyecektir fakat mutlu sona ulaşabilecekler mi asıl soru bu. Şampiyonlar ligi finalinde kendi evlerinde kaybettikleri Chelsea maçıda kötü bir deneyimdi.

Schalke 04 : Geçtiğimiz yılın sonlarında yakaladıkları form ile ligi iyi bir konumda bitirdiler. Huub Stevens bu sezona daha güçlü başlıyor. Raul dışında büyük bir kayıp yaşamadılar. Kadroya ise obasi, Barnetta ve Neustadter gibi Bundesliga deneyimi fazla olan oyuncuları katmayı başardılar. Schalke hakkında ki görüşüm şöyle ; bu seneyide üst sıralarda bitirebilirlerse gelecek yıldan itibaren şampiyonluk için daha yüksek sesle konuşabilirler. Zira kadroda çok gen isimler var ve önemli süreler alıyorlar. Höwedes, Papadopoulos, Matip, Holtby ve Draxler bu isimlerden. Ayrıca form olarak sürekli yükselen Finli forvet Pukki bu senenin flaş ismi olabilir. Huntelaar ise yıllar sonra kendini burada buldu ve bu senede gollerine devam edecek. Esnek ve geniş kadro yapısıyla Schalke hiçbir zaman kolay teslim olmayacaktır. Neuer sonrası kaleye o kalitede  bir isim bulamadılar ancak Unnerstall  kötü bir kaleci olmadığını geçtiğimiz yıl gösterdi. Bu bölgeye devre arasında kaliteli bir isim katmak zorunda kalabilirler. Schalke her zaman zevkle izlenen bir takım oldu ve bu senede buna devam edecekler.

Mochengladbach : Geçtiğimiz yılın faş takımı. 2010/11 sezonunda ligi 16. Bitiren bir takım sadece bir sene sonra 4. olarak şampiyonlar ligi elemesine hak kazandı. Ekonomik olarak kendi değerlerini yarattılar. Reus ve Dante’den 23 m Euro kazandılar ve transfere +7 m Euro daha fazlasını harcadılar. Reus’un yokluğu handikap olacak elbette. Zira o ayarda bir isim bulmaları oldukça zor. Transfer dönemin geleceğe yatırım yaptılar desek yerinde olur. Henüz 20 yaşında olan Basel’li Xhaka orta sahaya, 21 yaşındaki Hoffenheim’lı Mlapa ve Hrgota forvete, Alvaro Dominguez’de Dante sonrası stoper olarak alındı. Ancak en büyük transferleri Twente’li Luuk de jong oldu. Kalite olarak takıma çok şey katacaktır. Ayrıca takımın en gençlerinden kaleci Ter Stegen milli takım yedek kalecisi oldu ve ben kendisini sürekli Schalke’ye yakıştırıyorum. Bu yıl amaç Avrupa kupalarına katılmak olacak. Şampiyonlar ligi elemesinde şanssız bir kura ile Dinamo Kiev’i çektiler ve ilk maçta sahalarında 1-3 lük mağlubiyet aldılar. Venezuella’lı Juan Arango takıma pozitif anlamda katkılar veriyor. Bu çıkışlarında emeği olan bir isim ve sahadaki futbol akıllarını temsil ediyor. Lucien Favre bu yılki yarışa hazır olduklarını ve aynı çizgide devam edeceklerine inanıyor. Fakat geçtiğimiz yıl kötü performans gösteren çoğu takım bu sene daha hazır şekilde lige başlıyor. Açıkcası 5-10 arası bir sıra bekliyorum kendileri için.

Diğer takımları kısaca değerlendirelim ;


Bayer Leverkusen : Yıllarca iddialı oldular fakat bir türlü ligi tepede tamamlayamadılar. Bu sezon kadro biraz gençleşti ve ne yapacaklarını kestirmek güç. Schurrle son senesini oynar ve hakettiği bir takıma transfer olur diye düşünüyorum. Ayrıca Adler’i bedelsiz kaybetmekte çok büyük hata.

Stuttgart : Son yıllarda kötü bir alışkanlıkları var. Lige kötü başlayıp ikinci yarıda müthiş bir çıkışla Avrupa kupalarını zorluyorlar. Bu sezon iyi başlayıp iyi gitme niyetindeler. Takım oyununda oldukça başarılılar.

Hannover 96 : Bundesliga’nın Gençlerbirliği diye görüyorum onları. Slomka ile istikrarlı bir çizgideler. İnatçı futbolları ve kendi sahalarındaki başarılı sonuçlara güveniyorlar. Yine Avrupa ligi için iddialılar. Saygı duyulması gereken bir kulüp.

Wolfsburg : Naldo, Bas Dost ve Olic gibi sükseli transferler yaptılar. Magath bu sezon büyük oynuyor diye düşünüyorum. Diego’yu verimli kullanırsa fantastik bir sezon yaşayabilirler. Stoper bölgesinde haddinden fazla kaliteli isimler var. Merakla ne yapacaklarını bekliyorum.

Werder Bremen : Thomas Schaaf ve Tim Wiese benim adıma bu kulübün sembolleri idi ancak Wiese, Hoffenheim ile anlaştı ve bedelsiz olarak ayrıldı. Schaaf A takımdaki 13. Sezonunu yaşayacak ve işler son yıllarda iyi gitmiyor. Son iki sezon sırasıyla 13 ve 9. Olarak bitti. Bu alışık olmadıkları bir durum. Kadroyu yeniliyorlar ve radikal kararlarla devam ediyorlar. Marin, Naldo, Borowski, Pizarro gibi sembol isimler ayrıldılar. Sezon başında ii bir görüntü çizdiler ve bu sezon ligi ilk 5 sırada bitirmek niyetindeler. Mehmet Ekici daha fazla süre ve sorumluluk  alacak.

İlk haftanın programı : (tüm maçlar Trt Haber de)
Cuma  
Borussia Dortmund - Werder Bremen 21:30

Cumartesi 
Fürth - Bayern Münih 16:30

Eintracht Frankfurt - Bayer Leverkusen 19:30
Stuttgart - Wolfsburg 21:45 
Pazar
Hannover 96 - Schalke 18:30 


Hiç yorum yok: