Perşembe, Ocak 21

Lig Başlarken

32 günlük lig tatilinden sonra yarın ikinci perde start alıyor.Yeni yayın ihalesinden sonra bu sezon ligden düşmemek çok daha önemli hale geldi. Bu sebeple ilk aşamada ligde kalmaya çalışacak takımları değerlendirmek istedim. Çünkü gelecek sezon için enaz 11 milyon $ gelir demek olacak bu sezon lige tutunmak.

Bunu iyi kavrayan Sivasspor (bu vesile ile peykan hanıma selamlar) ciddi transferlere imza attı. Özellikle Rennes takımından alınan Lucien Aubey genç yaşına rağmen Ligue 1 deneyimi üst düzeyde bir oyuncu. Genç yaşta Toulouse forması ile bu ligde 4 sezon aralıksız oynadı. Ancak Rennes kariyeri parlak geçmedi. Bildiğim kadarı ile Sivasspor 1,5 milyon euro karşılığı bu transferi gerçekleştirdi. Bakalım dağılan defansı toparlayıcı isim olacakmı Kongo’lu Aubey. Muhsin Ertuğral ilk hedefi bu sezonu kurtarmak olarak çizdiğini açıkladı. Bu yolda başarılar Sivasspor’a.

İlk yarı boyunca sadece 7 puan toplayan Denizlispor ligde kalabilmek için transferler yaptı ancak kaliteden çok isimler alındı. Eskişehir’den alınan Youla dışındaki isimler ligde başarısız olup alt liglere transfer olmuş oyuncular alındı. Okan Koç, Mustafa Er, Alparslan Kartal bunlara en iyi örnekler zaten. Birde Fc Brugge’den gelen Cezayirli Mohamed Dahmane var. Brugge ismi dolayısıyla performansını merak ediyorum. İlk maçta Kadıköy deplasmanında yaşanacak bir bozgun morallerini bozmamalı. Ancak gelecek sezon Bank Asya’da oynamaları yükse ihtimal.

Ankaragücü hakkında bir şey yazmak niyetinde değilim. Zira küme düşmesi için dua eden biriyim. Daha öncede yazdığım gibi 12 Eylül’ün futboldaki son kırıntısından kurtulmalı artık ligimiz. Bu sezon lige verdikleri zarar bunu göstergesi. Umarım hak ettikleri gibi alt liglerde mücadele eden bir klüp haline gelecekler.

Sezona 10 gün kala lige hazır hale gelen Diyarbakırspor son haftalarda aldığı başarısız sonuçlarla küme düşme korkusuyla geçirecek bu yarıyı. Şener, Tolga, Celalaeddin gibi takımın banko isimleri ayrıldı. Transfer olarak Genlerbirliğinden Djite ve Trabzonspor’dan Tjikuzu kiralandı. Ziya Doğan en kısıtlı imkanlara sahip antrenörü ligin. Bu yarıdada işi bir kat daha zorlaştı. Golcü Tazameta’nın performansını korumasını sağlamaya çalışmalı Ziya hoca. Takımın skoru değiştirecek ender oyuncusu konumunda.

Sezon başı bu sırayı asla düşünmeyen Manisaspor 18 puanla küme düşme hattından bir puan uzaklıkta bulunuyor. Attıkları 16 gol var sadece. Hücum bölgesinde üretken olamamanın sıkıntısını yaşadılar ilk yarı boyunca. Bu yarıdada bu sıkıntıyı yaşayacak gibiler. Forvet hattını Ersen Martin ile güçlendirdiler. Ellerindeki mevcut isimler Ergin ve Yaser’di birde Ersen eklenince Manisa taraftarı yine saç baş yonacaktır. Eski oyuncuları Şener’de bir diğer transferi Manisanın. Sezer Öztürk ise Eskişehir’e çokdüşük bir ücrete gönderildi. Sene başı 3 katı rakamlara bakmayan Manisaspor’a iyi bir ders olmuştur bu transfer. Mesut Bakkal bu genç ve yetenekli kadroyu ligde tutup gelecek sezon büyük hedeflere koşacağı iddiasında.

Yılmaz Vural son 7 haftanın lideri Kasımpaşa ligin dibinden kurtulup 12. Sıraya kadar çıktı. Küme düşme hattının 3 puan uzağındalar şuan için. Yaptıkları tek transfer var o da kaleye alternetif oluşturmak için Murat Şahin. Fatih Akyel ile yollar ayrıldı. Erhan Küçük’te Rizespor’a kiralandı. Kupa maçında İnönüde aldıkları 3-1 lik galibiyet ile formlarını koruduklarını gözlemledik. Yılmaz Vural milli takım içinde bastırıyor. Umarız bu konsntrasyonun etkilemez ve göze hoş gelen oyunlarını sürdürürler.

Ligin orta sırasında yer bulacak takımları ise kısaca değerlendireyim.

Gaziantepspor Portekizli antrenör Couceiro ile sezon başı ilk 6 hedefi ile yola çıktı. Ancak hiçbirşey umdukları gibi gitmedi. Kadro olarak ligin kalburüstü takımlarından biri Gaziantep ancak bir türlü istikrarı yakalayamadılar. Bunda en büyük suçu Portekizli antrenörde görüyorum. Stopere yaptıkları Zhidrunas takviyesi tek transferleri oldu. Litvanyalı oyuncu Dinamo Moskova’dan bedelsiz alınmış. Ayrıca Litvanya milli takımınında stoperi konumunda. İlk maçta Ali Sami Yen’de Galatasaraya karşı oynayacaklar. Ben bu maçın çok zevkli geçeceğinin düşünüyorum.

Antalyaspor küme düşme adayı olarak başladığı ligde kendi evindeki yüksek performansı sayesinde orta sıralarda yer buldu. Mehmet Özdilek kısıtlı imkanalrını akıllıca kullandı. Devre arası Erhan Güven takviyesi takımın eksik bölgesini kapattı. Forvette Tita’nın sakatlıktan dönmesi ve Necati’nin yüksek formu ile kendi sahasında kolay maç vermeyecek kimseye. Yinede kaliteli bir stoper eksikliği çekecekler. Gelecek sezon bütçeleri artacak ve bu bütçeyi yine en iyi hamleleri yaparak yönetecektir Mehmet Özdilek. Kent yapısı dolayısıyla daha popüler oyuncuları alabilecek kapasiteye sahipler. Coğrafi olarak Trabzonspor ile yer değiştirseler Trabzonspor’un şuan ki konumu çok daha iyi olurdu.

Bu aradan en karlı çıkan takım kuşkusuz Eskişehirspor oldu. Rıza Çalımbay artık takımını bir üst kademe yukarı taşıyabilir. Özellikle Sezer Öztürk transferi orta sahadaki yaratıcılığı sağlayacaktır. Beşiktaştan kiralana Erkan Zengin ve Denizliden alınan Fahri Tatan kadro derinliği sağlayacaktır. En büyük transferleri ise Mouscron takımından transfer edilen Jaycee olabilir. Tüm forumlarda övülen bir oyuncu. İkinci Makukula gözüyle bakılan bir isim. Youla sonrası o boşluğu doldurabilecekmi göreceğiz. Ayrıca Denizlispor’dan Caner Celep ile anlaşıldığı haberleride var. Sol kanat için güzel bir transfer olur. Eskişehirspor ligin iyi oynayan takımlarından ve lige renk katan bir şehir. Dilerim daha güzel sonuçlarla avrupaya açılırlar.

İ.B.B. her zamanki kötü başlayıp sonradan toparlandı. Ligin en istikrarlı takımı konumundalar. Abdullah Avcı Fenerbahçe’den Abdülkadir’i kiraladı ve takıma monte etmeye başladı. Ligin yetiştirici klübü konumuna geldiler. Başı sıkışan Abdullah hocaya paslıyor oyuncusunu. Bir diğer transferi ise Tevfik Köse oldu.

Gençlerbirliği Thomas Doll ile kabuk değiştirmek istedi. Bir nebze bu değişim gerçekleşti. Artık önemli gelişmeler olması beklenen bir takım konumundalar. Bu yarıdada aynı güzel oyun formatını koruyup daha iyi sonuçlar almak isteyecekler. Galatasaray’dan Alparslan ve Serkan Çalık transfer edildi. Thomas Doll gelecek sezon için düşünmeye başlamalı artık. İlhan Cavcav’da kasada sakladığı paraları artık harcamalı. Çünkü buna değecek bir isim Thomas Doll.

Şampiyonluk yarışı içindeki takımları ise biraz süre geçtikten sonra değerlendirmek daha ideal. Form durumlarını görmek gerekiyor. Ayrıca transfer dönemi henüz bitmedi. Özellikle Galatasaray enaz bir yabancı oyuncu daha alacak. Jo ismi artık aleni şekilde duyuruluyor. Bekleyip görelim…

Hiç yorum yok: