1967 yılının yaz aylarında, Altı Gün Savaşı'ndan uzak olmayan bir tarihte, genç bir Filistinli adam ve iki arkadaşı İsrail'in Ramla kasabasına giderler. Onlar kuzendir ve yaklaşık yirmi yıl önce ailelerinin terk etmek zorunda kaldığı, çocukluklarının geçtiği evi görmek isterler. Bir kuzenin yüzüne kapı kapanır, diğerinin ailesinin evi okula dönüştürülmüştür fakat öbür kuzen olan Bashir, kendisini içeri davet eden Dalia tarafından karşılanır.
Bir Arap ve bir Yahudi ailesinin ilişkilerinin başlangıç noktası budur. Bashir babasının dikmiş olduğu limon ağacında bir sahipsizlik ve işgal duyguları içinde olur.1948 yılında küçük bir çocuk iken Bulgaristan'dan kaçak olarak gelmiş olan Dalia Soykırım tarafından yok edilen bir umut ışığı görür. Onlar kaçınılmaz olarak kendi yazgılarını yaşamışlardır ve bu İsrail-Filistin tarihinin bir küçükevrenini oluşturmaktadır.
İki genç insanın başlattığı diyalog bölgenin barış umudunu ortaya koymaktadır. Limon ağacı simgesel olarak bölgede huzurun mümkün olduğunu anlatmaktadır.
Olağanüstü bir öykü ve kurgusal olmayan bir anlatıma sahip olarak sizi saracak.
-Sunday Times-
Dalia ve Bashir'in zorluklarla dolu arkadaşlıklarını izleyerek, okuyucular dünyanın en inatçı çatışmasının birinci elden deneyimini yaşayacaklar.
-Publishers Weekly-
Hiçbir kitap daha zorlayıcı olamaz... ve bu kitap kesinlikle bu yıl okuyacağınız en iyi kurgu-olmayan çalışma olacak.'
-Christian Science Monitor-
Yüzyılın yarısı boyunca İsrail-Filistin çatışmasının öyküsünü taşıyan tek bir ağaç varsa, o budur... Sandy Tolan bu ağacı bulmuştur ve onun aracılığıyla iki halkın acı ve tutkusunu gözler önüne sermiştir.'
-Milwavkee Journal Sentinel-
Birkaç tanede yorum ekliyorum :
"Kitabı başka dilde okuyanların yorumuna bakınca insanın okuyası geliyor ve büyük bir beklentiyle-eğer daha önce pegasus yayınlarından kitap okumadıysa- eline alıp, okumaya başlıyor kitabı. Sonra ne mi oluyor? Kitapta bir konu, bir doluluk olduğunu hissediyor ama o ticari işletmenin heder ettiği, konuşma dili olarak dahi kullanılamayacak kadar rezil bir edebiyatla yazılmış kitabı bitiremiyor, yayınevine söverek kitabı kaldırıp atıyor. Öyle bir çeviri işte bu da: sinir bozucu, lanet..."
"İsrail ve Filistin' in birbiri içine geçmiş tarihini anlatıyor bu kitap. Ortadoğuda yıllardır devam eden savaşın nasıl başladığı ve günümüze geliş süreci incelenmiş. Başarılı bir yakın tarih kitabı."
" kadar çok olay ve yer ve tarih var ki, 40 yıl boyunca gelişen olayların günlük birikimini esere almadığı kesin ama bence filistin halkına yapılan haksızlığı açıkça ifade etmesi gerekirdi, oysa ki yahudi halkının Dünyanın başka ülkelerindeki sıkıntılarını anlatarak onlarında bir noktada sıkıntı çekmiş insanlar şeklinde göstermesi ise kanımca koca bir handikap, yahudilei hangi ülke kovduysa o ülkede toprak ve hak iddia etmeleri gerekli olduğu konuları ise kitabın içeriğinde bulunmayışı ise üzücü... "
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder