Pazartesi, Şubat 7

Galatasaray 4-2 Eskişehirspor


Hagi taktik ve oyuncu seçimlerindeki ısrarını bu maçta da sürdürdü. Cana’nın stoper, Neill’ın ön libero ve Sabri’nin orta iç oyuncu rolüne adapte olmasını istiyor sanırım. Sabri’nin orta sahaya kaymasının ardından yerine Serkan Kurtuluş çekildi. Orta üçlü Neill-Culio-Sabri ile dolduruldu. Sağ kanatta Kazım ve sol kanatta ise Stancu forma şansı buldu. En uçta ise yine Kewell vardı. Takımın en gerisinde ki isim ise Kolombiyalı Zapata oldu.

Galatasaray’ın maça istekli başlayacağı aşikardı ancak asıl önemli olan bu isteğin ve hırsın kaçıncı dakikaya kadar süreceğiydi. Bu sezon Türkiye kupasından sonra en büyük motivasyon kaynağı Türk Telekom Arena. Bu stada yenilgi yüzü görmeden sezonu kapatmak taraftara verilecek küçük bir jest olur sadece. Zira Ali Sami Yen’in son sezonunda alınan galibiyet sayısından daha çok yenilgi sayısı vardı.

Hagi’nin Culio ve Sabri gibi oyuncuları orta sahada isteme nedeni kanatları daha verimli kullanmak sanırım. Bu iki isim Kazım ve Stancu’ya sık sık verdikleri destekle atakların gelişiminde önemli rol oynadılar. Ancak Sabri’nin orta sahada yaptığı presler biraz komik kalıyor. O alanda ayağı düzgün bir takım Sabri’nin o gereksiz presini bir tek pasla kırabilir. Sabri dün akşam sık sık pozisyonunu kaybederek takımını bir kişi eksik bıraktı orta sahada. Hagi bunu bildiği için Neill gibi pozisyon bilgisi üst düzey bir ismi ön libero olarak kullanıyor. Cana iyi bir ön libero ancak Galatasaray’daki takım arkadaşları için Cana’nın agresifliği dezavantaja dönüşüyordu. Neill daha sakin ve alanını koruyarak efektif oyunlar çıkarıyor. Ayrıca Neill teknik olarak Cana’danda yetenekli.

Cana’nın stopere çekilmesi ise zaruriyet gibi duruyor. Elinde Neill kalitesinde ön libero bulunmayınca Cana’nın agresifliği en çok stoper bölgesinde işine yarıyor Hagi’nin. Ayrıca Cana bu mevkiye ısınıyor fakat asla iyi bir stoper olamayacak.



Son maçlarda gözle görülen bir pozisyon zenginliğide var. Bunun nedeni ise hücum gücündeki mutlak kalite artışıdır. Stancu’nun atmış olduğu golü Kewell sol kanatta oynarken görüyorduk. Ancak Kewell’ın asya kupasına gitmesi sonucu o bölgede Aydın ve Emre Çolak tercihleri sadece günü kurtarma adına yapılmış hamlelerdi. Kazım’ın sağ çizgideki verimliliği de atılan gol sayısındaki artışın ana nedeni.

Üç farklı biten ilkyarı sonucu merak ettiğim tek şey takım kondisyonunun ne zaman tükeneceğiydi ki dakikalar olduktan sonra bariz bir şekilde bu görüldü. Eskişehir’in bulduğu iki gol birkaç dakikalık tereddüt yaratsada Milan Baros kara bulutları tekrar dağıtmayı başarıyordu. Bu golde Kazım’ın asisti çok şıktı. Eskişehir ise Sezer’in yokluğunu sıkça hissetti. Bülent Uygun’un Batuhan yerine Ümit Karan tercihi yanlıştı kanaatimce. Ümit daha sonra oyuna girmeli bu takımda. Attığı frikik golü ise tek kelimeyle enfesti.

Galatasaray’ı bütün oalrak değerlendirdiğimizde hücumda artan kaliteyi ve güzel oyunu görüyoruz. Ancak takım savunmasında eksikler bir hayli fazla. Culio birkaç pozisyonda Hakan’ın ileride kaldığını görerek sol beke hareketlendi. Bu esnada ise Stancu’nun onun bölgesini doldurması gerekliydi fakat bu gerçekleşmeyince orta sahada açıklar verildi. Bu sadece bir örnekti bunun gibi örnekleri sıkça görüyoruz Galatasaray’da. Ancak bu pozisyon için yerdiğimiz Stancu maç genelinde oldukça etkili bir oyun çıkardı. Türk ligi için yararı bir oyuncu olacağını gösterdi. Vuruşlarında ki isabeti skora yansıtırsa bu topraklarda fazla kalmaz vatandaşı İlie gibi bir üst kademeye transfer olabilir. Tabi bunun içinde formasını kaptırmaması gerekiyor. Zira Arda, Pino ve Baros sahalara döndüğünde forma bulmak pekde kolay olmayacak.

Kaleci Zapata ise aranan kaleci değil maalesef. Ancak Ufuk ve Aykut’a nazaran daha sağlam duruyor kalesinde. Yinede yabancı kontenjanının kullanılacağı bir kaleci asla değil. Önümüzde ki hafta Gaziantep deplasmanın da bir sınav daha verilecek. Oradan alınacak 3 puan güzel bir serinin habercisi olabilir. Hagi Sabri’nin yerine Yekta’ya şans vermeli. Sabri’de sağ beke geçmeli tekrardan. Yapılanma için önünde bolca süre var. Kendi geleceğini kendisi belirleyecek artık. Bu kez de başarısız olursa Galatasaray’ın ve taraftarlarının ona göstereceği vefa borcu kalmayacak.

Hiç yorum yok: