Perşembe, Şubat 24

Galatasaray, Hagi ve Taktik

Hagi geldiği günden beri 4-3-3 formasyonuyla sahaya çıkıyor. Ben ilk günden beri Hagi'nin kendi anlayışının bu olmadığı kanaatindeyim. Hagi ilk geldiği dönemde klasik 4-4-2 ile sahaya çıkmıştı. Oyuncu kalitesine göre aldığı sonuç ise iyi sayılabilirdi. Ancak bugün sonuçlar ortada ve yanlış giden birşeylerin olduğu açık. Skibbe, Rijkaard ve Hagi taktiksel olarak şablonları aynı sayılabilirdi. Skibbe ve Rijkaard klasik 10 numara kullanırken Hagi onu kullanmayıp defansif açıdan bir fazla oyuncu ile sahaya çıkıyordu.

Yukarıda ki resim ise kendi oluşturduğum bir taktik. Bu anlayış ile sahaya çıkılsa eminim şuankinden daha fazla puan kaybı olmazdı. Lucescu ve Gerets benim için Türk ligini tanımlamak için iki güzel örnek olarak durur. Lucescu sabırlı oynayıp sonuca giderdi. Gerets ise tam tersi tamamen ofansif oynardı. Bu iki isimde Türkiye yıllarında başarılı olmuştu. Aykut Kocaman'ı Lucescu'nun bi adım gerisinde görüyorum. Fenerbahçe'ye oynatmaya çalıştığı sistem birebir örtüşmese de genel manada benziyor. Başarılı olduğu da apaçık ortada. Konumuz resimde ki taktik ve dışına taşmayalım.

Bu yıl sonuna kadar ligi kotarabilecek bir taktik. Yekta ve Culio ilk bakışta ütopik gibi durabilir. Ancak önümüzde Selçuk ve Colman gibi iki güzel örnek duruyor. Yekta'yı hiç bir zaman kanat oyuncusu olarak göremedim. Ofansif açıdan orta saha ikilisinde kolaylıkla yer bulur. Ancak defansif açıdan üstüne çok şey eklemeli. Culio ise oyunun her iki kısmınıda standartın üstünde oynayabiliyor. Bu iki isimle Galatasaray'ın yıllardır kronikleşen orta sahada oyun kurma sorunu ortadan kalkacaktır. Ayrıca önlerinde Stancu gibi oldukça enerjik bir ismin katkısıda olacak. Kazım ve Arda sanılanın aksine arkasındaki beklerede katkı veren isimler.

Bu taktikte kilit isim Stancu olacaktır ve bu işi başaracak kapasitede olduğunu gösterdi. Stancu yaratıcılığı ve hareketliliği ile Baros'uda pozisyona sokmakta başarılı olacaktır.

Skibbe'de benzer bir taktikle sahay çıkıyordu fakat elindeki isimlerin kalitesi şuan ki ayarda değildi. Bu formasyonun denenmesinde Galatasaray sadece kalan 12 maçını kaybeder. Ancak istediği sonucu alması daha muhtemel. Sezon sonu Selçuk ve iki stoper transferi yapılabilirse başarı kendiliğinden gelecektir.

Hiç yorum yok: