Salı, Haziran 12

EURO 2012 - A Grubu / Çek Cumhuriyeti - Yunanistan


     Bugün A grubunun ikinci grup maçlarının ilkinde Çek Cumhuriyeti ile Yunanistan karşı karşıya geldi. İlk maçında Rusya’dan ağır bir mağlubiyet alan  Çek Cumhuriyeti için bu maç tamam ya da devam maçıydı. Yunanistan ise ilk maçta Polonya’yı elinden kaçırmış ve Çeklere göre daha derli toplu bir görüntü vermişti.


     Yunanistan’da ilk maçta savunmanın önemli isimlerinden kırmızı kart gören Sokratis Papastathopoulos ve sakatlanan Avraam Papadopoulos’un yokluğu  hem moralleri hemde planları alt üst etmişti. Teknik direktör Fernando Santos Çekler karşısında Polonya maçına göre ilk 11’den tam 4 farklı ismi sahaya sürdü. Savunmada Avraam Papadopoulos’un  yerine Kyriakos Papadopulos, Papastathopulos’un yerine de orta sahada oyuncusu Maniatis görev yaptı. Maniatis’in savunmaya çekilmesiye ofansif yönü kuvvetli Fotakis orta alanda, Salpingidis ve Fortounis ise hücumda Gekas ve Ninis’in yerine görev aldılar.

     Çek Cumhuriyetinde ise Rusya karşısında alınan ağır mağlubiyetten sonra daha kontrollü bir kadro sahaya çıktı. Rusya karşısında ileride etkisiz olan Rezek’in yerine savunmacı orta saha Hübschman,  Hubnik’in yerine ise sol bekte Limbersky görev aldı.

     Yunanistan’ın futbol felsefesi haline gelen katı savunmanın yanı sıra Çeklerinde kontrollü bir kadro sahaya sürmesi sıkıcı bir maç olacağı izlenimi vermişti. Ancak Çekler bu son şanslarının farkına varmış olacaklar ki maça oldukça etkileyici bir başlangıç yaptılar. Henüz 3. dakikada Jiracek, 6. dakikada ise Rusya ağlarını da havalandıran Pilar ile farkı bir anda ikiye çıkardılar. 6 dakikada bulunan 2 gol aynı zamanda Şampiyona rekoruydu da.


     Gollerden sonra Çek takımı topa daha çok hakim olan ve oyunu kontrolü altında tutan taraftı. Her ne kadar topa sahip olsalar da hücumda çok etkili olamadılar. Yunanistan ise daha yediği iki golün şokunu atamadan 22. dakikada kaleci Chalkias’ın sakatlanmasıyla bir kez daha sarsıldı.  Ancak tıpkı Polonya maçında olduğu gibi kötü başladıkları maçta 40. dakikadan itibaren ağırlıklarını koymaya başladılar. Soyunma odasına en azından bir golle girmek için çabalasalar da ilk yarı Çekler’in 2-0 üstünlüğü ile sonra erdi.

     İkinci yarıya Yunanistan’da hücumcu bir orta saha olmasına rağmen son 77 maçında yalnızca 5 gol atabilen Fotakis’in yerine ülkemizde forma giyen Gekas oyuna girdi. Dakikalar 53’ü gösterdiğinde Cech bizim maçta Nihat’a hediye ettiği golün aynısını bu sefer de Gekas’a armağan etmişti. Tuhaf olan Cech gibi üst düzey bir kalecinin son iki Avrupa Şampiyonasında adına yakışmayacak performanslar göstermesi. Kendisinde belirgin bir mental yorgunluk göze çarpmakta.


     Maçın 2-1 olmasıyla Çek kalesine iyice saldıran Yunanistan rakip kalede çok etkili olamadı. Ülkemizde forma giyen bir başka futbolcu Milan Baros ise oldukça etkisiz olduğu maçta yerini 64. dakika da Pekhart’a bıraktı ve Galatasaray’ın kendisini yüksek fiyata satma ümitlerini de bir anlamda suya düşürmüş oldu.

     Sonuç olarak kalan dakikalarda Çekler skoru korumasını başardı ve ümitlerini son maça taşımış oldu. Artık grupta Polonya  final maçına çıkacaklar...

twitter: @atakcemil

2 yorum:

aksilaz dedi ki...

Çekler bu galibiyetin tadını çıkarsınlar. Zira uzun bir süre bu turnuvalarda yer alamayacaklar. Dünkü galibiyetin kura şansından başka birşey değil. Yıllardır izlediğimiz (1996-2006) Çek Cumhuriyetini bu kadar hamlesiz görmek üzücü aslında.

Yunanistan ise şapkayı önüne koymalı ve hücum oyuncusu anlamında altyapıda değişikliklere gitmeli.

cemshot dedi ki...

Çek Cumhuriyeti Karel Bruckner yönetiminde yıllardır Avrupa'nın kalbur üstü futbol oynayan ekiplerinden biriydi. BUnda Nedved, Koller, Poborsky gibi isimlerinde katkısı büyüktü. Şimdi ciddi anlamda oyuncu yetiştirme sorunu da yaşıyorlar. Formsuz Baros hala banko oynayabiliyor.

Yunanistan ise iki maça bu kadar farklı oyuncuyla çıkmanın sıkıntılarını yaşıyor. Samaras formsuzluğunun zirvesinde. Bence bu ikili turnuvaya veda etmeye yakın ekipler gibi görünse de Çeklere Polonya karşısında beraberliğin yetmesi önemli bir avantaj...