Çarşamba, Haziran 13

Euro 2012 - A Grubu / Polonya - Rusya


     Euro 2012'de A Grubu’nda günün ikinci maçında ev sahibi Polonya ve grubun favorisi olarak gösterilen Rusya karşı karşıya geldi. Mücadele Dzagoev ve Blaszczykowski'nin karşılıklı golleriyle 1-1 berabere sonra erdi. Bu sonuçla Rusya, 4 puanla liderlik koltuğunu korurken Polonya 2 puanla 3. sırada kaldı.

     Çek Cumhuriyeti karşısında oynadıklar akıcı ve iyi futbolla turnuvadaki gelecekleri için çok iyi sinyaller veren Rusya ilk maçtaki 11’i bozmadan, Polonya’da ise ilk maçta kırmızı kart gören kaleci Szczesny’nin yerine Tyton, orta alanda ise Yunanistan maçında etkisiz bir görüntü çizen Maciej Rybus'un yerine de daha savunmacı Dudka ile mücadeleye başladı. 

     Maçtan önce beklentiler 10 kişi kalan Yunanistan kalesine dahi gidemeyen Polonya’nın Çekleri yerle bir eden Rusya karşısında hiç şansı olmadığı yönündeydi. Aslında  bu maç gösterdi ki Çeklerin Rusya karşısındaki çok kötü futbolu Ruslar için pekte ölçü olmamalıydı. Polonya ise Yunanistan maçındaki hatalarından ders almış bir görüntü sergiledi ve bu iki takım biz futbolseverlere zevkli bir mücadele izletti.


     Maça ev sahibi olmanın da avantajını iyi kullanan Polonya hızlı başladı. İlk 15 dakikada etkili olamayan Rusya dakikalar ilerledikçe orta sahada topa daha çok sahip olarak oyunun kontrolünü ele aldı. Polonya kalesinde etkili olmaya çalışan Rusya maçın 37. Arshavin'in kullandığı serbest vuruşa, kafasıyla dokunan turnuvanın yıldızlarından Dzagoev’in golüyle 1-0 öne geçti ve ilk yarı bu skorla sona erdi.



     İkinci yarıya ise Polonya Lewandoski mutlak bir gol kaçırarak başladı. Bu pozisyon gelecek golünde habercisi gibiydi. Oyunun hakimiyetini tamamen ele alan Polonya kalesinde zaman zaman oldukça tehlikeleri pozisyonlar yaşasa da aradığı golü 57. dakikada Rusya ceza sahasına çalımlarla giren Blaszczykowski ile buldu. 

     Golün ardından iyice yüklenen Polonya Trabzonspor’dan tanıdığımız Adrian’ın da oyuna girmesiyle orta alandaki etkinliğini iyice arttırdı. Rusya’da ise iki maçta da hayal kırıklığı yaratan Kerzakhov-Pavlyuchenko değişikliğinin de hücum organizasyonlarında farklılık yaratmaması Polonya baskısının artmasının nedenlerindendi. Sayısız gol fırsatından yararlanamayan Polonya’ya Rus kaleci Malafeev geçit vermedi. Rusya‘da zaman zaman rakip kalede önemli pozisyonlar bulsa da gerek kaleci Tyton’un müthiş kurtarışları, gerekse Arsavinin tercih hataları nedeniyle skoru değiştiremedi. 

     Her ne kadar Rusya topa sahip olmada rakibine %57-%43, rakip kaleye yapılan ataklarda ise 46’ya 31 üstünlük sağlasa da Arsavin’in kritik pas hataları ve biraz da bencilliği yüzünden kaleye şutta  7(3)-15 (9) ile rakibinin gerisinde kaldı.

     Kalan dakikalarda her iki takımda bir kaza golüne kurban gitmemek için kontrollü bir oyun sergilediler ve kaderlerini grubun son maçlarına bıraktılar. A grubunda bütün takımların iddiasının devam etmesiyle son maçlarda bizleri büyük bir heyecan bekliyor

Twitter:@atakcemil

3 yorum:

aksilaz dedi ki...

Rusya ve Polonya gruptan çıkacaklar.

cemshot dedi ki...

Son maçlardaki performanslara ve kadro yapısına bakıldığında bence de bu iki takım gruptan çıkacak. Çeklere beraberliğin yetmesi Polonya adına işleri biraz zorlaştırabilir ama seyirci avantajını kullanacaklarını düşünüyorum...

aksilaz dedi ki...

Polonya levandowski-Kuba ve takım oyunu ile hücumda farklılık yaratabiliyor. Ancak Çek Cumhuriyetinde bunu göremedik. Pilar ve Jiracek tek kozları.