Pazartesi, Mart 15

Futbol Asla Sadece Futbol Değildir

Futbol asla sadece futbol değildir. İşte bu sözü önümüzdeki günlerde duymayacağız fakat uygulamasını göreceğiz. Diyarbakırspor’un iki haftadır maçlarında çıkan olaylar sebebiyle maç tatil ediliyor. TFF talimatlarında aynı sezon içinde iki defa hükmen mağlup ilan edilen takım küme düşürülür. Kalan maçlarıda hükmen mağlup sayılır.

Ancak Tff böyle bir karar verirmi onu bilemiyorum. Dün akşam her kanalda suç hakeme yüklendi. Belediye başkanı hatta İBB spor klübü başkanı dahi hakeme yüklendi. İstanbul emniyet müdürü Milli Birlik ve Beraberlik projesinden bahsediyordu ekranlarda. Simon Kuper bu sözü futbolun güzelliğini vurgulamak için kullanmış. Futbol bazen düşman iki kişiyi, takımı hatta ülkeyi birleştirebiliyor. Fakat bizim ülkemizde nedense bu bir türlü olmuyor. Çünkü biz futbolu futbol kuralları ile değil yeri geldiğinde siyasi, toplumsal ve hatta dini kurallarla yönetmeye çalışıyoruz.

Yarın toplanacak Tff kurulunda siyasi kesimin baskıları ile Diyarbakırspor’a verilmesi gereken cezalar verilmeyecektir. O olayları çıkaran kişiler elbette Diyarbakırspor’u temsil etmiyor ancak ortada kurallar var ve bunlar uygulanmalı. Geçtiğimiz hafta Bursaspor’a ve hakemlere taşlar atıldı. Taş biraz hafif kaladabilir. Atılanlar betondan koparılmış cisimlerdi. Bir tanesi hakeminbaşını yardı ve verilen ceza sadece 3 maç oldu. 2007 yılındaki ve tarihe sulu derbi olarak geçen maçta türlü rezillikler yaşandı. Fakat geçtiğimiz hafta ve bu hafta yaşananlardan çirkin değildi. O maç sonunda Galatasaray’a 5 maç ceza verildi. Takımların isimleri önemli değil. Eğer bir takım kurallar var ise bunlar her takıma karşı uyguanmalı.

Tamam Diyarbakır hassas bir ilimizdir. Takımı sabote etmek isteyen terör insanlarıda var. Ancak sahada siyaset değil spor yapılıyor. Spor kuralları içinde olmalı her şey. Umarım TFF siyasetin baskısına bu sefer boyun eğmez ve kurallar çerçevesinde cezalar verir. Yoksa her takım seyircisi sahaya iner ve istediği gibi bir ortam oluşturur. Dün ortada bir hata vardı ve bu hatayı yapanda Emniyet Müdürlüğüdür. Hatayı hakeme yükeleyipte kendi hatalarını örtemezler.

Bu görüntüler bütün Dünya’da izleniyor ve verilecek sert cezalarla tüm Dünya’ya örnek olmak gerekli. Yoksa dediğimiz gibi her takım sahasında kendi ortamını oluşturur ve federasyon bunun önüne geçemez.

Hiç yorum yok: