Çarşamba, Ekim 14

Dünya Kupasına Doğru

Cumartesi maçlarını işler dolayısıyla yorumlayamadık blogda. Bizim açımızdan beklendiği gibi geçti açıkcası. Son iki Dünya kupasınıda evden izleyeceğiz. Gerçi kendi açımdan Almanya 2006’yıda izleyemedim. Foça’da alçak sürünme zamanlarımızdı. Bugün Avrupa’da son maçlar oynanacak. Ancak Dünyanın gözü Uruguayda olacak. Yeri gelince açıklayacağız bunu. Uzun bir yazı olacak şimdiden belirtelim. Avrupa’dan başlayalım :

1. Grupta Danimarka dünya kupasına gitmeyi garantiledi. Üst düzey bir performans gösterdiler. Grup gerçekten kırıcı bir grup. Bu grubu mağlubiyetsiz tamamlayacaklar büyük ihtimalle. Malta dışında diğer 5 takımda heran her skoru alabilecek takımlar. Biz böyle grupta olsaydık güzel dersle alırdık. İkincilik yani playoff için 2,5 takım çekişecek. Kuşkusuz Portekiz playoffa gidecek takım olacaktır. Malta karşısında evlerinde alacağı galibiyet onları playoffa taşıyacak. İsveç ise Stockholm’de Arnavutluğu yenip Portekiz’den mucize haberi bekleyecek. İbrahimovic dünya kupasında olmayacak gelecek yaz. Danimarka ise grubun çıkıştaki takımı Macarista ile test maçına çıkıyor. Macaristan bu grupta gelecek için güzel sinyaller verdi. Avrupa şampiyonası elemelerinde rakip olmalarını istemem.

2. Grupta Hitzfeld’li İsviçre büyük iş başardı bu grupta. Liderliği garantilediler son maç öncesi. Yunanistan’a karşı iki maçtada aldıkları galibiyetle hak ettiklerinin belgesi. Yunanistan ikinciliğini resmileştirecek bu akşam. Lüksemburg önündeki galibiyet yetecek onlara. Cumartesi günkü Letonya maçından galip çıkmaları kaderlerini belirledi. Yunanistanı altetmeye çalışacak takım İsrail. Onlarda standart çizgsinden sapmıyorlar. Ciddi şekilde altyapı eğilimlerinden sonra kalifiye bir takıma sahipler artık. Gelecek turnuvalardan birine katılmaları sürpriz olmayacak. Letonya Atina’dan galibiyet ile dönebilseydi büyük ihtimal playoffa gideceklerdi.

3. Grup kuralar çekildikten sonra en ilgimi çeken grup olmuştu. Polonya, Kuzey İrlanda, Slovakya, Slovenya ve Çek Cumhuriyeti gibi denk takımların mücadele edeceği gruptu. Çekler kötü başlangıcın sıkıntısını yaşıyorlar. Lider Slovakya Polonya deplasmanından galibiyet çıkarabilirse dünya kupası sevinci yaşayacak. Beraberlik halinde ise San Marino ile oynayacak Slovenya kupaya direk katılacak. Çek Cumhuriyeti ise şansını kaybetmiş görünüyor. Grupta şuana kadar 1 gol atıp 44 gol yiyen San Marino sürpriz yapacak takım değil. Slovenya Cumartesi Slovakya deplasmanında galibiyet çıkarması onlar adına gurur verici. Polonya ise beklendiğinden kötü bir performans sergiledi grupta.

4. Grup iki takımlı bir yarış olacağı kuralardan sonra belli olmuştu. Euro 2008 in iki yarı finalisti aynı gruptaydı. Rusya ve Almanya aralarında oynayacaklar maçlar ile sıralamalarını belli edecekti. Almanya her iki maçıda kazanarak liderliği garantiledi. Cumartesi akşamı Rusya’da aldıkları galibiyet çok değerli oldu. Mesut Özil takıma katkı yapmaya başladı. Rusya artık playoff rakibini bekleyecek. Azerbaycan önünde prova yapacaklardır. Finlandiya’da grupta yapabileciğinin maksimumunu yaptı grupta. Galler ise kötü bir performans sergiledi. Azeriler artık gol atmayıda öğrenmeli. Klüp takımlarındada bu sukıntı mevcut.

5. Grup bizim bulunduğumuz grup. Yeterince yazı yazıldı grup hakkında. Bi dünya kupasını daha evden izlemenin acısını gelecek yaz yaşayacağız.

6. Grup İngiltere’nin gövde gösterisi haline geldi. Öyleki ilk mağlubiyetlerini Cumartesi Ukrayna deplasmanında aldılar. Bu maça kadarki tüm maçları kazandılar. İkincilik için Ukrayna ve Hırvatistan çekşmesi yaşanıyor grupta. Ukrayna İngiltere galibiyeti ile dev bir adım attı. Bir puan önde götürüyor yarışı. Andorra deplasmanındada galip gelmeleri çok normal olacak. Hrvatistan ise Euro 2008 öncesi İngilizlere acı bir tokat atmıştı ancak cevabını 3 tokatla aldı. Grupta İngilizlere 4-1 ve 5-1 ile ezildiler. Son tokat ise İngilizlerin Ukraynaya kaybetmesiyle geldi. Bilic artık klüp takımlarına geçmelidir.

7. Grup bir çok tezatların yaşandığı zorlu bir grup oldu. Sırbistan liderliği, Fransada ikinciliği garantiledi. Grupta. Özellikle Sırplar kadro kalitesi ve derinliğini son yıllarda sürekli arttırdılar. Bunun semeresinin ise bu grupta gördüler. Fransa ise bildik halini koruyor. İstikrarsızlık artık onların istikrarı oldu. Avusturya grupta güzel işler başardı. Litvanyada başlangıcı iyi yaptı sonrasında adeta dondular. Romanya ise çöküş döneminde.

8. Grup son maçlar öncesi her şeyin belli olduğu bir grup.İtalya liderliği Dublindeki beraberlikle garantiledi. İrlanda’da artık playoff rakibini bekleyecek. Playoff başarısı olmayan bir takım. Bu sefer şansızlığı kırmak için daha fazla silaha sahipler. Bulgaristan ise beklenen etkiyi yaratamadı grupta. GKK ise yine sürpriz galibiyetlerle gruba renk katmayı başardı.

9. Grupta maçlar tamamlandı. Hollanda lider Norveçte ikinci oldu grupta. İskoçya ile aynı puanda tamamladı Norveç. İskoçların Hollandadan son dakikalrda yediği gol beklide Dünya kupasında etti onları.

Güney Amerika’da ise son yıllarda görülmemi bir rekabet yaşaancak bu gece. Uruguay’da tarihi bir maç oynayacak Uruguay ve Arjantin. Son maçlar öncesinde Arjantin 25, Uruguay 24, Ekvador ise 23 puanda. Ekvador Şili deplasmanında oldukça zorlanacaktır. Ancak Uruguay Arjantin maçı her şartta çok çekişmeli olacak. 4. Sırada tamamlayan takım direk olarak kupaya giderken, 5. Sıradaki ülke ğlayoff oynayacak Kuzey Amerika grubundan gelecek takımla. Kıtanın dünya kupasına gitmeyi grantileyen ülkeler ise şöyle : Brezilya, Paraguay ve Şili.

Afrika ise son maçlar bir ay sonra oynanacak. Mısır ile Cezayir arasındaki tarihi maçın sonucu şimdiden merak konusu. Ayrıca Gabon ilk Dünya kupası sevinci yaşamak için sürpriz arayacak. Yazının sonuna kadar okuyabilenlere teşekkürler. Sıkıcı bir yazı oldu ancak ilerisi için arşiv niteliğinde olması önemli.

Hiç yorum yok: