Pazartesi, Aralık 28

TSL İlk Yarı Değerlendirmesi

Ligin ilk yarısını geride bıraktık. Lige her takım kendi umutları ile başladı. Çoğunun hedefi sezon içerisinde inişli çıkışlı değişti. İki takımın yarışı halinde gececegi sanılan lig 10. Haftadan sonra adeta kabuk değiştirdi ve şuanda lider ile beşinci arasında sadece 5 puanlık bir fark mevcut. Tablonun bu hale gelmesinde Fenerbahçe ve Galatasaray’ın sezonu erken açmalarının etkisi büyük. Galatasaray hala elindeki kadroya optimum kullanmış değil, Fenerbahçe ise Alex’in ayağına bakıyor bu senede. Beşiktaş’ın 8 haftalık ekstra çıkışı olmasa şimdiden havlu atmışlardı lige. Bursaspor Ertuğrul Sağlam ile ne oynadığını bilen ve mücadeleyi bırakmayan bir takı oldu. Çok eleştirilen Tolunay’da sonunda istikrarı yakaladı ve genç kadrosuyla gelecek adına ümit veriyor. Geçtiğimiz yıllara göre ligin kalitesi arttı diyemeyiz. Ancak takımlarımızda kolektif oyun oynama isteğinin arttığını görmek ümitlerimizi arttırıyor. Ligimiz ekonomik olarakta Avrupa’nın altıncısı konumunda. Ligin en’lerini yazalım ;

- Lig lideri Fenerbahçe. Daum ile kendi yolunu çizen Fenerbahçe, ilk hedefinin Türkiye ligi olduğunu her koşulda vurguladı. Sezona tarihi 8 de 8 ile başladılar ancak daha sonrasın Gaziantep önündeki mağlubiyetle başlayan puan kayıpları sıkça sürdü. Daum’un takımlarında görmeyi alışmadığımız kanat sorunu bu puan kayıplarının en büyük nedeni diye düşünüyorum. İkinci yarı Daum Santos'u sol beke çekeceğinin sinyallerini verdi. Uğur Boral gibi bir oyuncuya mecburiyetten oynattı. Devre arasında ilk yapılacak hamle bir kanat oyuncusu transferi olmalı. Ortada Cristian-Emre iklisi iyi uyum sağladılar. Özer'de alternatifler arasında. Güiza konusunda hala iyi oyuncu olduğunu düşünüyorum.

- Ligin en çok gol atan takımı Galatasaray. 36 gol ile en golcü takım oldular. Kuşkusuz kadro yapısı ile bu konuda lider olacagı öngörülüyordu. Rijkaard ile ilk maçlardı bu konuda hiç zorlanmadılar ancak Fenerbahçe derbisinden sonra takımda gol sorunu baş gösterdi. Ankaragücü ve Bursaspor maçı dışında her maçta gol attılar. Nitekim son haftalarda bu sorun yüzünden puan kayıpları yaşandı.

- Ligin en gol yiyen takımı Beşiktaş. Son hafta Bursa’dan yenilen 3 gol olmasa ilk yarıyı 7 gol yiyerek tamamlayacaklardı. Ayrıca Galatasaray’danda yedikleri 3 gol var. Toplamda 6 maçta gol yediler. Savunmadaki bu performans ile çok farklı yerlerde olmaları gerekirdi ancak gol atma konusundaki sıkıntı takımın yerini etkiledi. Nobre'nin ilk golünü son hafta Bursaspor'a atması bunu açıklıyor. Nihat'ında performansı diplerde olunca Bobo'ya mahkum kaldılar. Ferrari-Sivok ikilisinin uyumu ve özellikle Ferrari’nin üstün performansı bu kadar az gol yemelerinde etkili oldu.

- En çok gol atan isim Makukula oldu. 13 gol atarak bu ünvanı elde eden oyuncu aslında bir çok tezatı önümüze serdi. Yıllardır söylenen ligin çok sert geçtiği hikayesine hiç katılmadım. Biraz aklı başında bir forvet rahatlıklar 15 gol atar bu ligde. Duracagı yeri bilen bir forvet ise 20 golü zorlar. Makukula öyle hızlı bir oyuncu değil. Fizik olarak iyi ve pozisyonunu iyi alan bir oyuncu. Attığı gollerin dağılımıda eşit. Deplasmanda 7 gol, Kayseri’de ise 6 gol atmayı başardı. Çoğu golüde kaleye en fazla 10 m uzaktaydı. Bu büyük bir ipucudur aslında. Ayrıca kendi kalesine attıgı ikide gol var.

- Ligin en çok asist yapan oyuncusu Arda. 10 adet gol pası var Arda’nın. Bu asist dağılımı ile Arda’nın sezon içerisindeki performansını görebiliriz. Bu 10 asistin 8 tanesini ilk 6 haftada yaptı. Sonrasında ise 11. Haftadaki Sivas ve 16. Haftadaki Antalya maçlarında asistleri oldu. Arda ile ilgili bir başka tespitimde şu. Rijkaard Arda’yı 16 maçta oynattı ve sadece 6 maçta oyundan aldı. Oyundan alınış dakikası iki maç hariç hep 80. Dakika sonrasında oldu. Ancak Fenerbahçe maçında 55, Beşiktaş maçında ise 58. Dakikada oyundan alındı. Bu veriler Rijkaard gibi adımlarını uzun vadeli atan bir hoca için önemli bir detay. Arda’daki yeteneğin farkında ve onu fiziken sanki bir yerlere hazırlıyor gibi. Neresi olduğuda bellidir ancak şimdilik bir şey dememek lazım.

Son olarak kendi seçtiğim ilk yarının en iyi 11'i şöyle :

------------------ Volkan

Sabri ---- Ali Turan ---- Ferrari ---- İ.Üzülmez

-------------Ergic ---- Ernst

------Arda ------ Alex ------- Kewell

---------------Makukula

Hiç yorum yok: