Pazartesi, Mart 15

Erkek değil mi hepsi aynııı..! mı? farklı..! mı? =) "Piraye"


Sanırım Elif Şafak’ın Aşk’ından sonra –ki bu uzun bi süreye tekabül ediyor- kitap önerisinde bulunmamışım. Çok etkileyici kitaplar seçemedim sanırım. Olasılıksız’a müthiş bi hevesle başlayıp; artık “teslim verecek bir mimarlık öğrencisinin son bir haftası”(bu tabir de bana pek uzak olmadı mı ne;P) gibi işkence çeker haldeydim en son hatırladığım…..
Sonraki seçtiğim kitaplar da aradığım şevkin yakınından geçmediğinden mütevellit; yok dedim arkadaş yok……. Al peykan bi Türk Filmi tadında roman… oku bi gecede, bi toparlan bi kendine gel, vesselam.! Neyse efendim kitapçıya gidilir.Sivas’ın Beyoğlu’nda şöyle küçücük bi İstanbul havası solunur... şöyle bi tarih ve siyaset içerikli kitaplara bilmiş bi eda takınıp göz atılır; amma gözler yerli romanlardadır….. önce Canan Tan rafına bi burun kıvırılır tam geçecekken, eski bi arkadaşına rastlamış da son anda tanıyıp, hafif bi bıyık altı gülümsemesi ve kısık bakışlar eşliğinde çevik bi hareketle geri geri gelen film karakteri edasında Canan Tan’ın Pirayesi’yle burun buruna geliniiir…….. piraye de pirayedir ama.
Düşünüyorum da kapaktaki kız bu kadar güzel olmasa alır mıydım… yook canım ne işim olur. Kıskandım resmen. Dedim bagaayım kimmiş bu da böle kendini bişey sanayy….. evirdik çevirdik kitabı baktık, tamam -tam film-. Arada böyle liseli kız tabiriyle bütünleşip bu tip romanlar okumuşluğum vardır... bence her kızın vardırya neyse =) lakin; bu tip romanlardan da çıkarılacak sonuçlar yok mudur? Yapmayın! Olmaz olur muu…:

İnsanoğlunun bugünü, yani -ne olduğu- ortadadır da, yarını, yani -ne olacağı- meçhuldür. Başka beğenmediğiniz, burun kıvırdığınız, -hayatta böyle bişey benim başıma gelemez- diye belki de bi an büyük konuşma gafletinde bulunduğunuz aklınıza gelebilecek her türlü ıvır zıvır bi gün gerçekten kapınızı çaldığında, işte ancak o zaman önceden yadırgadığınız hayatın başrol oyuncularına hak verecek yürekliliğe kavuşursunuz…. Her ne kadar yenilmez bi duruşunuz, güçlü, karakterli, dik başlı hatta asi denebilecek bi yapınız dahi olsa, bu demek değildir ki; hayatınız boyunca yapınızla bağdaşmayan hiçbir olaya tanıklık etmeyeceksiniz.!
Bir Nazım hayranı kızdır Piraye… hatta adı da tahmin edersiniz ki; babasının da Nazım hayranı olması kaynaklıdır. Ve kitabın sonunda büsbütün özdeşleşir Nazım’ın Pirayesi ile…

"Hiç hayıflanma, o şiirsellikten uzak düştün diye. Gözlerini aç ve o günlerde göremediğin gerçeği gör artık…
Nazım da o sevda yüklü dizelerini eliyle bir kenara itip, daha sıcak bulduğu kollara koşmamış mıydı? Yere göğe sığdıramadığı Pirayesini başka kadınlarla aldatmamış mıydı? Haşim’in yaptığı onunkinden çok mu farklı? Kumalığı paylaşan diğerleri gibi, sen de bir kadınsın! Nazım’ın da diğerlerinden farklı bir erkek olmadığı gibi…. İşte şimdi Nazım’ın kızıl saçı Piraye’siyle tam olarak özdeşleştin"…

Kutlu Olsun… !

Ve benim en çok sevdiğim -Piraye şiiri-dir Nazım’ın şu dizeleri…..:

Seni düşünmek güzel şey
ümitli şey
dünyanın en güzel sesinden en güzel
şarkıyı dinlemek gibi bir şey.
Fakat artık ümit yetmiyor bana,
ben artık şarkı dinlemek değil
şarkı söylemek istiyorum...


Bu arada ilginç bi kitap daha bitmek üzere….. adı “küçük arı”…. değişik bi kitap. Bestseller okumak her zaman iyi olmasa da… sevdim bunu…garip yanı şu: “herkese anlatmak isteyip de anlatamamanız”…

Cümmmmmleten iyi okumalar;)

3 yorum:

aksilaz dedi ki...

Nazım sadece Pirayesini aldatsa iyiydi. Bu güzel vatanıda aldatmıştır kendisi.

Neyse bu konuların yeri bu post değil. Birgün fırsat bulursak okuyalım bu kitabı. Biliyorsun bu sıralar hem okuyup hem yazıyoruz kitabı. Sayfa boş sanıyorsun ancak yazmaya başlayınca göruyorsun içindeki silik yazıları. Orada ne yazıyorsa onu yazıyorsun ister istemez.

Garip bi anlatım şekli oldu ama anladın sen o minik kitabı...

peykân dedi ki...

siyasi yönden olaya bakacak olursak; emin ol benim de söyleyecek çok şeyim var; bence girmemekte fayda var:)..... bu yazıda başka bi hatasından, ve pirayesine yazdığı güzel şiirlerden birine değindik hepsi o.

alttaki kısmı hâlâ anlamaya çalışıyorum...... =) Ama umut ediyorum çöziceeem.. =)

aksilaz dedi ki...

Sen soruları gönder ben açıklayayım...