Çarşamba, Nisan 21

Anayasa Değişimi ve Başkanlık Sistemi

Mecliste anayasa tartışmaları devam ederken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ortaya Başkanlık sistemini attı. Nedir bu sistem?
Kısaca Başbakan + Cumhurbaşkanı = Devlet Başkanı

Böyle anlatılabilir. Örnekleri ise Putin ve Obama’dır. Güzel bir sistem mi? Bence gayet güzel ve demokratik bir sistem. Ancak ülkemiz henüz buna hazır değil.

Demokrasi adına çözülmemiş bir çok sorun varken Başkanlık sistemine geçmek ahmaklık olur. Düşünün ülke eyaletlere bölünecek bu sistemle. Karadeniz Eyaleti, Marmara Eyaleti gibi. Birde Güneydoğu eyaletini ve oranın valisinin Osman Baydemir olduğunu bir düşünün. Bu bile yeterli bir örnektir.

Birde şu konu var:
Bugünkü anayasa zamanında halkın %92 desteği ile gelen bir anayasa. Hangi koşullarda geldiği de belli. Ancak anayasadan memnun olmayan kişi sayısıda oldukça fazla. Nasıl bir toplum yapımızın olduğunun açık bir kanıtı. O gün anayasaya evet oyu verenler acaba neyi onayladıklarını biliyorlarmıydı? Yasama – Yürütme- Yargı’nın ne olduğunu ve birbirinden bağımsız olması gerektiğinden haberleri varmıydı?

Cevabı tabi ki hayır. Umarım yeni yapılacak anayasada bu konu ön planda yer alır ve tren gibi birbirine bağlı Yasama-Yürütme-Yargı yerine bağımsız bir yapı oluşturulur. Sadece bu bile bir çok sorunu çözmemize yardımcı olur

Hiç yorum yok: