Cumartesi, Mayıs 1

1 Mayıs Zırvalama Bayramı

Bugün 1 Mayıs ve İşçi Bayramı. Açıkcası bu bayramın anlamını net olarak bilmiyorum. Bilen var ise yorumlara not düşerse sevinirim. Ben olayın başka bir yönü ile ilgileniyorum. Küçük yaştan beri 1 Mayıs denince aklıma Kadıköy olayları ve Taksim’e çıkacağız sloganları gelir. Bu yüzden benim için 1 Mayıs ülkede huzursuzluk anlamına geliyor. Şuan tv ye bakıyorum ve Taksim meydanında yine sarı-kırmızı renkli afişler ve bazende anlamsız sloganlar atılıyor. Her yerin sarı-kırmızı olması azda olsa hoşuma gidiyor :)

Bugün işçi sendikaları 1 mayıs’ta Taksim’deyiz diye böbürleniyor. Ancak yine aynı işçi sendikaları işçisinin yanında olmuyor. Sigortasız çalışan işçileri bildiği halde ses çıkarmıyor. Haftalık çalışma saatinden fazla çalıştırıldığı halde işçisini korumuyor. İşçisine manevi destek vermiyor. Tek verdiği destek 1 mayıs’ta sokaklarda tepinmek. Bu mudur sendikacılık. Ayrıca bu işçi bayramının hangi ülkeden ve ne amaçla çıktığıda apaçık ortada.

Birde işin ekonomik boyutu var. Taksim’de yapılacak 1 Mayıs cazgırlığının(kutlamalarının) bedelini kimse konuşmuyor. İstanbul emniyetine maliyeti 70 milyon Tl. Sadece bu örnek yeterli. Taksim’e gidip melankolik anlar yaşayacaklar, halaylar çekecekler, ülkede olmayan özgürlüğü kutlayacaklar diye kendilerinin ve bizim cebimizden çıkacak milyon TL leri hiçe sayıyorlar. Sonrada bu insanlar özgürlükçü, demokratik ve halk aşığı oluyor. Türk solu her zaman olduğu gibi gerçeklikten uzak ve melankolik halini koruyor, bunun başka bir izahı olamaz.

Türk solu ve milliyetçi kişiler arasındaki farkı buradada görebiliriz. Biliyorsunuz 3 Mayıs Türkçülük bayramıdır. Ve milliyetçi camiadan birileri çıkıp ülkemiz Türk vatandaşlarından oluştuğu için Taksim’de kutlayalım, resmi tatil olsun demiyor. Çünkü biliyor ki bugün 1 Mayıs’ta özgürlük için, eşitlik için sokaklarda yürüyen o topluluk hemen faşist damgası vuracak ve nifak tohumları ekmektende çekinmeyecektir. Neyse daha fazla yazmayayım ve tüm işçilerin bayramını kutlayıp yazıya son verelim.

6 yorum:

Unknown dedi ki...

1 mayıs = işçi haklarının türkülerde, sloganlarda kaldığı senede birgün...
ayrıca; bölücülere kılıf malzemesi olan provakasyon meydanı...

biggeee dedi ki...

bu ülkeden boku bokuna öyle paralar çıkıyor ki..bırak birazda işçiler için çıksın..bu durum göze batmamalı bence

aksilaz dedi ki...

İşçiler için çıkacaksa taksimde yürümek yerine harcanacak o paralarla işçilere ikramiye dagıtsın sendikalar. Anlamsız ve gereksiz bir inat ugruna boşa giden paralar.

biggeee dedi ki...

ben öyle düşünmüyorum.. yılda bir gün, işçi bayramı, işçiler için, kutlamak için, halay çekmek için, git taksim meydanına, o havayı solu, o zaman anlayabilirsin belki...

aksilaz dedi ki...

Anlayamam sanırım biggeee. 68 kuşağının duygusal mastürbasyonundan başka birşey değil.

peykân dedi ki...

işçi mii? işçilerin kullanıldığı bayram diyelim... işçileri de anlamak güç doğrusu?