Pazar, Temmuz 11

11 Temmuz 1995 ve 15 Yıl Sonra Bugün

Srebrenitsa Katliamı | video.eksenim.mynet.com



Yıl 1995 Saray Bosna'dayız. Temmuz'un 11. günündeyiz. O sıralar Saray Bosna kan kokuyor. İnsanlık düşmanı Sırplar Bosnalıları amansızca öldürmekte. Bu sebeple Birleşmiş Milletler olaya el koyuyor ve yönetim o sırada Hollanda ordusunda. Sırp kasabı KARADZİÇ o gün Birleşmiş Milletler kontrolündeki Srebrenitsa'ya giriyor ve Hollanda ordusu hiçbir tepki göstermiyor. Aksine KARADZİÇ'in hakaretlerine susuyor. Karadziç şöyle diyor :

- Buraya zamanında Türklere karşı nasıl ayaklandıysak, şimdide müslümanlardan öç almaya geldik.

Diyerek Hollanda askerlerinin tepkisiz bakışları altında şehre giriyor. 24 saat boyunca tüm erkekleri topluyor ve hepsini kurşuna dizerek öldürüyor. Hollandalılar ise bu acıyı sadece izliyor. 24 saatte 8254 kişi öldürülüyor. kadınların ırzına geçiliyor.

Bugün bu acı dolu ve insanlık tarihinin en büyük katliamlarından biri olan Srebrenitsa katliamının 15. yıldönümü. Tam 15 yıl sonra Hollanda bir imtihana daha çıkıyor. Bu seferki imtihan insanlık imtihanı olmayacak ve ilk Dünya Kupalarını kazanmak için mücadele edecekler. 15 yıl önceki gibi tepkisiz kalmayacaklar. Ancak karşılarında İspanya var ve ben gönülden İspanya'yı destekliyorum. Hollandalılar'ın kupayı kazanamama hüznü Saray Bosnalı insanların yaşadıklarından çok daha az olacaktır ancak sevinmemesi gerekli bu insanlık dışı katliamı seyreden ülkenin.

Not : hollanda ordusu Srebrenitsa'da o tarihte görev yapan tüm askerlerini üstün hizmet madalyası ile onurlandırmıştır (onursuzlandırarak).

Hiç yorum yok: