Mehmet Niyazi Özdemir kendini geri planda tutabilen usta bir yazar. Üniversite tahsili sonrası doktora için Almanya’ya giden bir yazar. Sadece bir yazar olarak ele almak yanlış olur Mehmet Niyazi’yi. Aynı zamanda yazarlığı kadar kuvvetli olan bir felsefi yönüde var. Yazar ve düşünür sıfatı kendisine tam olarak uymaktadır. Eserlerinde gerçek yaşamları ele almaya çalışır. Felsefi yönünde ise Milliyetçilik ve Din konuları ön planda olmuştur her zaman. Bir çok eserini okuma imkanı buldum. Özellikle Bayram Hediyesi, Çanakkale Mahşeri, Yemen ah Yemen, Daha Dün Yaşadılar adlı romanları ilk aklıma gelenler.
Bayram Hediyesi : Kısa hikayelerden oluşan bir eser. Hikayelerin sıcaklığı ve gerçekliği her daim ön planda.
Çanakkale Mahşeri : Çanakkale savaşı sırasında gönderilmiş gerçek mektupları anlatan, kişilerin isimleri dahi o dönemin kaynaklarından seçildiği zaferin farklı bir bakış açısı ele alındığı bir kitap.
Yemen Ah Yemen : Yazarın beklide en beğenilen romanı. Bu kitapta da Osmanlının dağılma döneminde Kuşçubaşı Eşref ve arkadaşlarının zorluklarla mücadelesi ele alınıyor. Kitabın bir bölümünde 44 kişi, 25.000 kişilik bir orduya karşı müdafaa yapıyor ki o kısmı bulup eklemek gerekiyor. Kitapta Arap Musa’yı ve Kuşçubaşı Eşref daha yakından tanıyorsunuz.
Daha Dün Yaşadılar : Yazarın kendi köyünü anlattığı bir eser. Bir solukta okunacak bir eser.
Ve resimde gördüğünüz kitap : İki Dünya Arasında
Aşk romanıdır tam anlamıyla. İki farklı kültürün birbirini çeken ve bir o kadarda iten öyküsü. Kitabın yazarın elinden tanımı şöyle :
"Almanya'da okuyan bir Türk gencinin bir Alman kızına aşkının hikâyesidir.
Gurbet insanın kendisiyle boy ölçüştüğü yerdir. Aşk ise orada bir başkadır. Yalnız olan insanın bütün ümitleri o sihirli ilişkide gizlidir. Ona bir adım daha yaklaşmak heyecanıyla gam dehlizini andıran gecelerde sabahlar iple çekilir; ne yazık ki kaderde talihsizlik varsa, her doğan gün aradaki duvarı biraz daha örer. Bu durum hisli ve içli gurbeti yürek ağrılarıyla dokur; ah ne o ağrılara tahammül edilir, ne de onlardan kopulur."
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder