Cuma, Haziran 19

Mostar'a Kardeş Geldi!!!

Neretva Nehri'ni taçlandıran köprüsüyle Konjic şehri, başkent Saraybosna'ya yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta şirin bir yerleşim yeri. Neretva Nehri, kentin tam ortasından geçiyor. Osmanlı zamanında Saraybosna'dan çıkan akıncılar burada mola verdiklerinden şehrin ismi 'atların dinlendiği yer' anlamına gelen Konjic olarak tarihe geçiyor. Açılışı yapılan köprü de Neretva üzerinde bulunuyor. Sultan IV. Mehmet tarafından 1682'de inşa ettirilen köprü, 6 kemerden oluşuyor. II. Dünya Savaşı'nda Alman piyadeleri geri çekilirken başlayan bombardıman sırasında (3 Mart 1945) ağır hasar görüyor. 1945'ten itibaren tam 59 yıl aslına uygun biçimde restore edilemiyor. Bugünkü görünümüne yaşlı bir Boşnak kadının Bosna-Hersek'i ziyaret eden Türk yetkililerden ricası sayesinde ulaşıyor. 2005'te TİKA bir proje hazırlıyor. Köprünün ihale yoluyla aslına uygun biçimde restore edilmesi kararlaştırılıyor. Bir yıl sonra başlayan çalışmalar 2009'da tamamlanıyor.

rüya gibi bir ülke Bosna, herkesin görmesi ve buram buram Osmanlı'yı soluması dileklerimle...
ve darısı 2. seferime... :)

7 yorum:

aksilaz dedi ki...

Daha memlekete kaçamazken Bosna'ya gitmeyi düşünemiyorum bile. Ama ikinci durak yeri olarak yazabilirim. Birinci durak yerimizi Hüseyin söylesin. İp ucu veriyorum "La Bombenara" :))

peykân dedi ki...

Bombonera yabancı gelmedi bana bitirme projemin konusundan dolayı... şeker stad:) ama daha güzel stadlar var... tabi size ne için çekici geliyo? muhtemelen maçlar :)... ben çirkinlik güzellik bakımından irdeledim olayı =) iyi yapmış mıyım.. =)))

aksilaz dedi ki...

Argentina bundan daha çekicisi var mı ?

peykân dedi ki...

bakış açısına göre değişir işte...

peykân dedi ki...

yine konu fotbola bağlandı... =)

aksilaz dedi ki...

ne yaparsın hastasıyız :)

hrmpasa dedi ki...

Sos cagoon sos kagoonn :D