Cuma, Ağustos 20

Bundesliga Başlarken

Bundesliga bu akşam başlıyor. Açılış çok güzel bir maçla olacak. Son şampiyon Bayern Münih, bir önceki şampiyon Wolfsburg ile oynayacak. Bu senede maçlar Trt’den yayınlanacak. Umarım Trt o saçma yayın politikası gereği Bundesliga maçlarını Meclis Tv veyahut Dünya Salon Şampiyonaları uğruna heba etmez. Geçtiğimiz yayınlamayan çok kritik maçlar oldu. Bundesliga her geçen yıl yükselen kalitesiyle Avrupa’nın büyüyen ender liglerinden. İtalya, Seri A’nın pabucunu çoktan dama attılar bile. Şampiyonluk bu senede Bayern Münih’in elinde gibi duruyor. Sonrasında ise Schalke, Werder Bremen, Hamburg, Leverkusen ve Wolfsburg geliyor. Bu takımların kısaca bir değerlendirmesini yapıp 21:30 daki startı bekleyelim.

Bayern Münih
Son şampiyon kadrosunu korumayı ve para harcamamayı tercih etti. Gerçi bu birazda Van Gaal’ın isteği ile oldu. Takımdan ayrılan isimler Luca Toni, Gorlitz, Lell, Rensing oldu. Mehmet Ekici ise Nürnberg’e kiralık olarak gönderildi. Transfere para harcamayan Bayern, geçtiğimiz yıl çeşitli takımlarda kiralık forma giyen Kroos, Sosa, Breno, Braafheid, Ottl gibi isimlerin geri dönüşü ile kadrosunu güçlendirmiş oldu. Kroos tüm bu isimlerin yanında kalite olarak bariz önde duruyor. Bu sezon Van Gaal ile birlikte defansif anlamdada gelişecektir. Kaliteli bir stoper transferi yapabilirlerdi ancak Van Gaal, Breno’ya güveniyor yada Badstuber’i bu bölgede düşünüyor olsa gerek. Birde Van Bommel’in yedeğini bulmalı yavaş yavaş takıma monte etmeli diye düşünüyorum. Herşeye rağmen hücum gücü olarak ligin çok ötesindeler. Özellikle Robben ve Müller’in futbolunu izlemek bu senede çok keyif verecek. Van Gaal alt yapıdan bir iki oyuncu daha çıkartabilir.

Schalke
Magath’ın gelişi ile toparlanan takım geçtiğimiz yılı ikinci olarak tamamladı. Bu sezon kendilerini biraz daha geliştirmek niyetindeler. Magath transferde ve takım yönetiminde tek yetkili olması nedeniyle çok rahat hareket ediyor. Bu sebepten kendisine karşı sitemkar davranan Rafinha Genoa’ya yollandı. Westermann ise Hamburg’a transfer oldu. Asamoah, Sanchez, Kuranyi, Ze Roberto, Bordon gibi isimler bedelsiz olarak serbest bırakıldılar. Bedelsiz gelen isimler ise Metzelder ve Raul. Özellikle Raul Magath’ın sevdiği tipte bir futbolcu. Raul tecrübe olarak takıma çok şey katacağı gibi performansı ilede öne çıkacaktır. Diğer transferler ise hep genç isimler oldu. Japon Uchida, Yunanlı Papadopoulos ve İspanyol Escudero Magath’ın yeni gözdeleri olacak. Göze hoş gelmesede oyun disiplini açısından ligin en iyi takımlarından birini oluşturan Magath, bu sezonki hedefini şampiyonluk olarak açıkladı.

Werder Bremen
Mesut Özil’siz
olarak sezona başlayacaklar. Ancak şampiyonlar liginde Sampdoria önünde lige hazır görüntüsü çizdiler. Mesut harici ciddi kayıpları yok transferde. Arnautovic gibi parlaması beklenen bir isim transfer ettiler. Her zaman üst sıralarda oynayan bir takım olmayı kadro istikrarı ile başardılar. Tabi Thomas Schaaf’ında payı yadsınamaz. Alışkın oldukları sistemde devam edecekler. En beğendiğim hatları stoper bölgesi. Mertesacker ve Naldo gibi kaliteli isimler var bu mevkide. Ancak orta sahada orta göbeği kapatacak oyuncu sıkıntısı var. Frings, Borowski ve Vranjes alternatifleri var sadece. Onların önündeki isimler ise gayet kaliteli isimler. Mesut sonrası Marin’e daha fazla sorumluluk yüklenecek. O da bunu kaldıracak kapasiteye sahip. Werder Bremen’den bu senede üçüncülük bekliyorum.


Leverkusen
Ligin en sevdiğim takımı konumundalar. Yıllardır oynamaya çalıştıkları güzel futboldan ödün vermiyorlar. Son anlarda tecrübe eksikliğinden dolayı liderliği ve şampiyonluğu kaybediyorlar. Ancak bu sene onun çözümü için büyük bir hamle yaptılar. Alman milli takımınında kaptanı Ballack’ı ikna edip tekrar kırmızı-siyah forma giydirecekler. Transfere fazla ihtiyacı olmayan Leverkusen genç isimlere ağırlık verdi. Takımdan gönderilen önemli bir isim yok. Gekas, Zdebel ve Sinkiewicz gibi rotasyon elemanlarıyla yolları ayırdılar. Oturmuş bir kadrosu var ve buna Ballack’ıda katarsak bu sezonda lige iyi başlayacaklardır. Kiessling forvetteki en önemli isim. Onun sahadaki varlığına çok ihtiyaçları var. Leverkusen bu sezon en azından Şampiyonlar Ligine katılmayı başaracaktır.

Hamburg
Geçtiğimiz yıl büyük ümitlerle başladıkları seneyi 7. Olarak tamamladılar. Bu sezonda kadroya ciddi takviyelerde bulundular. Küme düşen Hertha Berlin’den Kacar ve Drobni gibi iki kaliteli ismi aldılar. Ayrıca stoper bölgesindeki zaafiyeti Westermann ile giderdiler. Boateng’in Manchester City’e transfer olması en büyük kayıpları. Ayrıca büyük umutlarla alınan Berg’de PSV ‘ye kiralık olarak gönderildi. Bu sezon başarı için Westermann – Trochowski – Elia – Petric hattının formda olmasına ihtiyaçları var. Hamburg bu seneyide aynı sıralarda bitirecektir.

Wolfsburg
Misimovic’i bırakmayarak bizi üzselerde kendileri adına en doğru kararı verdiler. Zira Diego dahi gelse Misimovic kadar katkı yapacağını zannetmiyordum. Zira Bundesliga’da 64 maçta 17 gol ve 35 asist istatistiğine sahip bir oyuncu Misimovic. Bir başka güzel hamleleride Martins’i Rubin Kazan’a yüksek bir rakama satmaları oldu. Tek kayıpları Stuttgart’a giden Gentner oldu. Bu ismin devamlılığını ve iyi oyununu arayacaklardır. Takımın en büyük zaafı elbetteki gol yeme sorunuydu. Geçtiğimiz yıl yedikleri 58 gol bunu anlatıyor zaten. Bu zafiyeti kapatmak adına Hertha Berlin’in milli stoperi Friedrich’i ve Palermo’nun yükselen değeri Simon Kjaer’i aldılar. Ayrıca forvet bölgesine de genç Hırvat Mandzukic’i alarak Martins’in gidişinden etkilenmeyeceklerini gösterdiler. Wolfsburg iki yıl önceki şampiyonluğunu tekrarlaması gerçekten güç. Fakat aynı havayı yakalayıp ligde ilk 5 içine girebilirler. Kadroları buna müsait ve kadro yapısıda zevkli maçlar izletecek nitelikte. Bu akşam Bayern önündeki performanslarını çok merak ediyorum.


Bu takımlar dışında ligde iddialı olan takımlarda var. Son yıllardaki istikrarlı çıkışıyla Borusia Dortmund bu takımların başında. Klopp ve öğrencileri geçtiğimiz yılki beşincilikten daha iyi bir sırayı hedefliyorlar. Açıkcası Dortmund’ada büyük bir sempatim var ancak Leverkusen’in sadece futbol oynamayı düşünen yapısı sebebiyle gönül ibrem onlarla birlikte. Dortmund’da izlemekten zevk aldığım iki isim var. Biri bizim Nuri Şahin, diğeri ise bitmek bilmeyen enerjisiyle Kuba.

Diğer önemli takım ise Stuttgart olacak. Ancak yakın dönemde yaşadıkları şampiyonluktan sonra çok güç kaybettiler. Lige zevk verecekleri ve sürpriz galibiyetleri imza atacaklarından eminim. Gentner ve Audel transferi takıma gerekli bölgelere yapılan yerinde transferler. Takımın en büyük kaybı ise Real Madrid’e geçen Khedira oldu. Takip edeceğimiz başka bir takım ise Skibbe’nin ikinci yılını yaşayacağı Frankfurt olacak. Bu sezona daha hazır giriyorlar. Eksiklerini biraz olsun giderdiler. Ayrıca ilk çıktığı yılki süksesini yitiren Hoffeinheim’da takip edilmesi gereken bir takım. Ancak güç kaybettiler ve ligin orta sıra takımlarından biri halindeler şuan itibariyle. Özellikle Zuculini ve Maicosuel gibi kayıpları varken. Bir ideoloji takımı olarak St. Pauli’de takip edilesi bir ekip. Kaiserslautern’i Bundesliga’da tekrar görmekte güzel.

Tüm takımlara başarılar diliyorum.

İlk Hafta Maçları

Bayern Münih – Schalke
Köln – Kaiserslautern
Freiburg – St Pauli
Mönchengladbach – Nürnberg
Hannover 96 – Frankfurt
Hamburg – Schalke 04
Mainz 05 – Stuttgart
Dortmund – Bayer Leverkusen

Hiç yorum yok: