Perşembe, Kasım 25

Kitap - Sümerlilerde Tufan, Tufan'da Türkler

Eğer Türk tarihine ilgi duyuyorsanız ve nerelere kadar gittiğini merak ediyorsanız bu kitabı okumanızı tavsiye ediyorum. İki sene önce okumuştum ancak bir kez daha okuma ihtiyacı duyuyorum bugünlerde. Kitabı okuması bayağı yorucu bu yüzden yavaş yavaş okumak gerekiyor. Bazı yerlerde ise tekrarlardan kaçmamalı insan. Kitabın ana konusu Sümerler aslında ancak yazar (ki kendisi Sümerologdur) Sümer üstünden Türk tarihinin sırlarına ulaşıyor.

Kitabın her sayfası kendi içinde bir Dünya oluşturuyor ve tümü ise bu parçaların birleşiminden oluşuyor. Nuh tufanına ait Sümer ve eski Türk uygarlıkların yazıtlarının incelenmesi, bunların Tevrat ve Kuran’daki anlatımı ile karşılaştırılması gibi konulardan Nuh tufanının nerede ve ne zaman oluştuğunu gözler önüne seriyor. Sümerlerin orta asya ile bağlantıları ve bazı metafizik konularla dolu kitabı okuyarak bugüne kadar ki bilgilerinizin bazılarının değişeceğini göreceksiniz. Zevkle okumanız dileklerimle.

Kitabın tanımı şu şekilde :

"Ünlü Sümeroloğumuz Muazzez İlmeyi Çığ, şimdi de Orta Asya kökenli Tufan efsanesinin izini sürüyor. Tufan konusu, şimdiye kadar birçok kez ve birkaç açıdan işlenmiş olmasına rağmen, Çığ konuya, bugüne kadar hiç işlenmemiş bir açıdan yaklaşıyor.

Türklerin Anadolu'ya binlerce yıl önce geldiği tezinden hareket eden yazar, Türklerin Tufan efsanesiyle, Sümerlilerin Tufan destanı arasındaki bağlantıları araştırıyor. Bunun için Çığ, Asya ve Orta Asya tarihinin derinliklerine dalıyor ve Türkmenlerin, Altay Türklerinin, Kazakların, Azerilerin, Farslıların ve Hintlilerin Tufan efsanelerini Sümer'deki efsaneyle karşılaştırarak inceliyor. Ayrıca yazar, hem Mezopotamya kaynaklı olan hem de Tevrat ve Kur'an'daki Tufan efsanelerini Sümerlilerinkiyle karşılaştırıyor. Yazar kitabında Tufan felaketinin hangi coğrafyada olduğu sorununu da tartışıyor ve kendi tezlerini açıklıyor. "

Hiç yorum yok: