Cuma, Ağustos 7

Bundesliga Başlarken

Almanya için geçtiğimiz seneyi değerlendirirsek önceki yılların bir patlaması diyebiliriz. Önceki yıllardada şampiyonluk için sürpriz ekipler çıkıp sonuna kadar yarışta kalabiliyorlardı ancak Wolfsburg’un yaptığı planlı bir sürprizdi. Hoffenheim ise herkes tarafından sempati duyulan bir ekip olmayı başardı. Avrupa kupalarına kalamamaları ise çok üzücü oldu. Bayern Münih geçtiğimiz yılı kendisinin alışık olmadığı birbiçimde geçirdi. Klinsman’ın görevine son vererek kapattılar seneyi.Yeni sezon öncesi heyecanlıyım. Çünkü Almanya ligini izlemeyi seviyorum. Yayıncılık anlamında Dünya’ya ders veriyorlar. Biz işin teknik kısmına bakmaya çalışalım.

Bayern Münih; bu sezonun en merak edilen takımı olacak. Van Gaal gibi bi ustaya takımı emanet ederek kararlılıklarını gösterdiler. Artık eskisi gibi Avrupa’dada iddialı olmak istiyorlar. Kadro olarak ciddi değişimlere gittiler. Belkide bu değişim onların bu sezon itici gücü olacak. Lucio gibi bi ismi gözden çıkaran Van Gaal onun boşluğunu nasıl kapatacak bunu sezon içinde göreceğiz. Transferlere bakınca Van Gaal gelmeden önce anlaşılmış isimler olduğunu anlamak güç değil. Olic sezon içerisinde anlaşılan bir isimdi. Şahsi olarak pek beğendiğim bir oyuncu değildir ve Bayen’de yedek olacak çapta biri isim. Ancak bazı maçlar olacak Olic’ten başkasının oynayamayacağı. Çünkü forvet profiline bakınca bu hemen ortaya çıkıyor. Gomez-Toni-Klose üçlüsü aynı tarz diyebiliriz. (tabi Gomez farklı bi yerde diğer iki isimden) Gomez’i alarak yıllardır ligin parlayan forvetini alma geleneğinide sürdürdüler. Gomez bütün Almanların patlama beklediği bir isim. Bakalım bunun altından kalkabilecek mi? Yoksa Podolski gibi geldiği yerde kral olarak mı kalacak. Van Gaal bu konus usta bir isim olduğu için üstüne koyacaktır diye düşünüyorum. Tymoshchuk transferi Van Bommel tarzının bir devamı oldu. Yetenekli ve sürekliliği olan bir oyuncu. Heerenveen’e Pranjic için verilen 7 miyon euro fazla gibi görünüyor ilk bakışta. Ancak Pranjic takım için joker bir isi. Sol koridorun tamamında forma giyebiliyor ve forvet olarakta Hollanda’da başarılı olmu bir oyuncu. Thomas Müller ise benim kiraya verilmesi gerektiğini düşündüğüm oyuncu. Fazla oynama fırsatı bulamaaycak bu kadroda. Yeteneği olan bir oyuncu ve oynayarak tecrübe kazanması daha makul duruyor. Genel olarak transferlere bakınca Bayern Münih temposu ile rakipleri yoracak bu sezon. Milan’ı ne hale getirdikleri ortadaydı. Milan daha geç başlamıştı çalışmalara ancak ciddi mesafe katetmiş Bayern Münih.


Wolfsburg : Geçen sezonu şampiyon olarak bitiremeseler yaptıkalrı müthiş çıkışla tarihe not düşülecek bir ekip olarak kalacaklardı büyük ihtimal. Dzeko, Grafite, Misimovic gibi kaliteli ayaklarını tutamayabilirlerdi. Şampiyon olarak hem maddi olarak büyük bir kazanç hemde manevi yönden güven kazandılar. Maddi kazançlarını iyi değerlendirip kadrolarını ciddi anlamda takviye ettiler. Sürekli aynı isimlerle oynamak zorunda kalmışlardı ancak şimdi aynı mevkide kaliteli isimler mevcut. Transfer politikasında bilinçli oldukları biliniyordu ancak bu seneki transferleri kendi sistemleriyle örtüşen isimler. Auxerre’den Kahlenberg orta sahada derinlik ve kalite katabilecek bir isim. Marsilya’dan gelen Ziani hızıyla ve tekniğiyle Grafite-Dzeko ikilisine çok gol attıracak. En büyük bombayı ise Martins ile patlattılar. Bu sezonda aynı tarzda oynayacaklarının bir göstergesi bu transferler. Hızlı atak organizasyonları ile Şampiyonlar Liginede renk katacaklardır.

Hamburg : Uefa kupasından tanıdığımız ve bizi çok üzen bir takım. Olic ve Atouba gibi önemli iki ismi kaybettiler. Ancak kadroya beklide daha iyileri kattılar. Groningen ve İsveç’in yıldız adayı Marcus Berg’i alarak forvette Olic’in eksikliğini aramayacaklar. Pitroipa, Jensen, Trochowski ve Petric gibi skora etki edecek oyuncular bulunuyor takımda. Geçen yıl Trochowski ve Petric ile çok maç çevirdiler. Bu sene Berg ve Petric forvetini sağ kanattan Trochowski ve sol kanatta Twente’den 9 milyon euroya alınan Elia iyi besleyecektir. Ancak tek handikapı antrenör olacak. Ajax’ı tercih eden Martin Jol’den sonra geçtiğimiz yıl Leverkusen’de hayal kırıklığı yaratan Bruno Labadia geldi. Leverkusen’in hatrı sayılır kadrosu geçtiğimiz sene daha üst sıralarda olması gerekirken orta sıra takımı olmuştu. Hamburg daha farklı bir ekol ve burada neler yapabilecek bunu göreceğiz. Ben pek güvenemiyorum kendisine.


Hoffenheim : Geçtiğimiz yılın en başarılı ikinci takımı bu sezonda iddialı olacak. Ligin son dönemecini çok kötü bitirdiler. Avrupa biletinin alamamaları kendileri için bir şanssızlık. Bu kadar güzel bir sezonu birşey elde edemeden bitirdiler. Adaşım İbiseviç’ten önce ve sonra olarak ikiye ayırabilir geçen seneyi. Kadroyu korumayı başardılar. Tek giden Sanogo oldu ki bu oyuncu zaten bir şey verememişti takıma. Kadro takviyesini orta sahaya yaptılar. Brezilya’dan alınan Maicosuel fiziği ile güç katacak takıma. Fenerbahçe maçında çok beğenmiştim kendisini. Ayrıca Arjantin’in Racing takımından 4,6 milyon euro karşılığı alınan 18 yaşındaki Franco Zuculini’de bu sene olmasada gelecek yıllarda bir yıldız olarak takıma katkı yapacak. Defans hattına ise Hertha’dan alınan Simunic ilaç olacaktır. Kısacası Salihovic, İbisevic, Demba Ba, Eduardo lu Hoffenheim biraz daha güçlenmiş olarak başlayacak bu sezona. Ancak artık sürpriz ekip oalrak değil şampiyonluğun iddialı bir ekibi bir ekibi olarak oynayacaklar. Bakalım bu değişim nasıl yansıyacak takıma.





Werder Bremen : Ligin en oturmuş kadrosuna sahip ekibi Bremen. Yıllardır Thomas Schaaf yönetiminde güzel işler başardılar. Şampiyonluk sevincinide yaşadılar ve Avrupa kupalarının gediklisi konumuna gelip bir üst sınıf takımı oldular. Geçen ıl oynadıkları Uefa finalide bunun en uç noktası olmuştu. Bu sezonu Diego ve Pizarro’suz nasıl geçirecekleri merak konusu. Diego ‘yu Juventus’a iyi bir ücretle sattıktan sonra onun boşluğunu Gladbach’ın genç yıldızı Marin ile doldurmaya çalışacaklar. Marin daha çok kanat oynayan biri isim. Mesut Özil ile birlikte Diego’yu aratmayacaklarına inanıyorum. Ancak forvet konusunda eksikli hissedecekleri aşikar. Pizarro’yu tekrar kiralamaya çalışmaları gerekir. Yoksa yıllarca emek harcayarak geldikleri noktadan uzaklaşabilirler. Rosenberg ve Almeida üst sınıf golcüler değil. Yeni transfer Bolivyalı Moreno hakkında bilgiler kısıtlı. Ancak bu üçlüden formayı giyecek olan Almeida olacaktır. Schaaf’ın sevdiği bir oyuncu ancak oda Sanogo gibi yerinde sayan bir oyuncu. Kadroya bir diğer takviye ise Borowski oldu. Bedavaya gittiği klübüne 5 milyon euro karşılığı geri döndü. Bremen bu senede ligin zirvesini yakından takip edecektir.

Schalke : Felix Magath’ın olduğu yerde her zaman bir umut vardır. Schalke başarısız teknik direktör tercihlerinden bir ders aldı ve geçtiğimiz yılın şampiyon antrenörü Magath’ı alarak en önemli sorununu çözmüş oldu. Magath kadroyu takviye etmekten çok eldeki değerlerden maksimum verim almayı tercih etti. Transfer döneminin en büyük transferi Aachen’den gelen Lewis Holtby oldu. Orta sahada derinlik katacak bir isim Holtby. Bu sezon henüz 18 yaşında olan Levan Kenia için önemli bir yıl olacak. Magath ile çıkışa geçmesi beklenen bir yıldız adayı. Magath ile birlikte çıkışa geçmesi hatta bir üst sınıf oyuncu profiline ulaşması beklenen diğer isimde Kuranyi olacak. Bakalım bi Gomez profili oluşturabilecekmi bu sezon. Ayrıca Halil , Farfan ve Rakitic gibi yetenekli isimleride verimli kullanabilecek bir isim Magath. Ben Magath’lı Schalke için bu sezonu nadas sezonu olarak görüyorum. Avrupa kupalarına katılım bileti başarı olacaktır Schalke adına.


Ligin diğer iddialı ekipleri ise. Stutgart, Leverkusen ve Dortmund. Dortmund sempatizanı olduğum bir klüp. Jürgen Klopp’un gelecek yıllarda Bayern Münih veya başka bir klüp tarafından transfer edileceğine inanıyorum. Bu kısıtlı kadrosuyla geçtiğimiz seneyi en iyi şekilde geçirdi. En beğendiğim isim ise sağ kanatı otoban haline getiren Polonyalı Blaszczykowski. Lige renk katacak bir ekip olacak Dortmund. Nuri Şahin ise bu sezon daha çok forma giyip kendini geliştirmeye devam edecektir.
Stutgart ise Gomez sonrası yaptığı Hleb ve Progrebnyak transferlerine güveniyor. Oradada en etkili isim antrenör Babel. Geçtiğimiz yılki savaşan takım özelliği ile yine üst sıralarda yer alacaklar. Ancak kadro derinliğini iyi planlayamayan bir klüp olma özelliğini yine korudular. Yinede zirvenin peşinden koşmaya çalışacaklardır.
Leverkusen kadro yapısı olarak en şanslı ekip konumunda. Bu şans beklide takımın başarısında en büyük engel oluyor. Takımdaki çok oyunca birkaç mevkide oynama özelliğine sahip. Ancak tam anlamıyla hakim oldukları bir mevki olmaması en büyük dezavantajalrı oluyor. Skibbe ve Labadia gibi deneyim olarak yetersiz isimlere kadrolarını teslim ettiler. Şimsi ise 64 yaşındaki Heynckes gibi deneyimli bir isimle başlayacaklar sezona. Kanımca ideal bir antrenör almayı başardılar. Yaş ortalaması 24 olan bir takımı toparlayabilecek kalitede ve tecrübede olan bir isim sonuçta. Ben bu sezonu ilk 4 içinde kapatacaklarına inanıyorum. Diğer takip edeceğimiz takım ise Skibbeli Frankfurt olacak. En çok takımın fizik gücünü takip edeceğim. Skibbe çalışma metodu olarak kendini geliştirmişmi bunu göreceğiz.

Bundesliga bu akşam başlıyor. Bu sene ve gelecek iki sene boyunca maçları Trt yayınlayacak. Yanlış bir yayın politikası izlediklerine inanıyorum. Maçları Trt-1 ve Trt-3 ten yayınlayacaklar. Futbolseverler maç maç kanal değişikliğine gidecek. Bence tüm sezonu Trt-3 te yayınlamayı tercih etmeleri gerekirdi. İlk haftanın yayınlanacak maçları şöyle :

7 Ağustos Cuma
21:30 Wolfsburg – Stutgart Trt-3
8 Ağustos Cumartesi
16:30 Brussia Dortmund – Köln Trt-1
19:30 Hoffenheim – Bayern Münih Trt-1
9 Ağustos Pazar
16:30 Bochum – M. Gladbach Trt-1
18:30 Freiburg – Hamburg Trt-1


3 yorum:

Adsız dedi ki...

Emeğin için teşekkürler. Lig öncesi güzel bi derleme olmuş. Bayern istisnasız şampiyon

Borges dedi ki...

Güzel bir analiz sevgili Aksilaz. Bremen köklü degisiklige gitti, Marin_Özil ve bunlarin yaratacagi defansif boslugu nasil dolduracagini bir türlü cözemedi, temel problemi bu. Borowski gelse dahi sorun orada. Gecen sene onlari yakan Mesut'un performansiydi zira iki forvet, iki defansi olmayan orta saha ile cok gol yediler, bir de atak futbol.. bunu cözmesi gerekir.

Hamburg dedigin gibi teknik adamina güvenmiyorum. Labadia bir dönem iyi futbol oynatti ama o üc yildir varolan skibbe'nin sisteminin ekmegiydi, ikinci dönem cakildi. Frankfurt yenecek Bremeni dedim, 7,5 orani vardi bahiste, iyi para kazandik ;) Skibbe'Ye güveniyoruz ;)

Wolfsburg iyi yolda ve Hoffenheim cok güclü olmus. Schalke de bu yilin sampiyonluk adayi.. Bochum,Mainz düsmeye yakin isimler..

Güzel yorumlarin da vardi bu dünyaya iki farkli noktadan baksak da.. Güzel insansin, Bundesliga yorumlarinin da devamini bekliyorum, takipteyim ;)

aksilaz dedi ki...

Alman ligini izlemeyi sevdiğim için bilgim diğer liglerden fazla. Açılış haftasında iş yogunlugu nedeniyle uzak kaldım diyebilirim. Sadece Hoffeinheim - Bayern maçını izleyebildim. Beklediğim gibi geçmedi diyebilirim bu maç için.

Skibbe için bişey demeyeceğim çünkü hala kızgınım kendisine :) Ama bu ülkeye fazla geldiğine inanıyorum. Gelecekte kendini daha da geliştirecektir.

Dünyaya farklı baktıgmız doğru ancak Galatasaray konusunda aynı noktadayız :)