Perşembe, Temmuz 2

Rijkaard'ın Galatasaray'ı

Bugünkü Keita transferinden sonra Galatasaray'ın net bir 4-3-3 oynayacağı kesinleşti. Bu sistemi oturtmak için çok zorlanacaktır ancak elindeki oyuncu kadrosu bunu başarabilecek nitelikte. Bir dikkat etmesi gereken nokta ise Skibbe gibi genç oyunculara önemli süreler vermek istemesi olabilir. Skibbe hazırlık maçlarında ve sene başında (hatta Steau maçında) gençleri oynatarak takımı tanıma sistemini oturtma açısından oldukça önemli zamanlar kaybetti. Belkide bu onun sonunu hazırladı. Ancak Rijkaard'ın bu hataya düşeceğini zannetmiyorum.

Barcelona'dayken alıştığımız o tek pas ve kontratak gibi görünen çabuk oyun anlayışını oturtabilirse Galatasaray ülke futbolu adına önemli başarılar ve ufuklar açabilir. Zira bu ülkede 3-5-2 yi bırakıp 4-4-2 yi oynayan ilk klüp Galatasaray olmuş ve ufukları açmıştır. 4-3-3 e geçmeden önce Kalli ile 4-3-1-2 Skibbe ile 4-2-3-1 oynayan bir takım vardı. Bunlardan biraz daha farklı bi sistem olan 4-3-3 ile Galatasaray zaafı olan noktaları kapatma şansı yakalayacaktır. Kalli dönemindeki ortasaha üstünlüğü tekrar kazanılacak ve hücumda hareketlilik yaşanacak. Geçen yılki durgun oyun yerini sürekli hareket halinde bir oyun anlayışına bırakacak. Burada kilit isim Arda olacak. Hem kendisi hemde Galatasaray için ciddi bir sınav olacak.

Rijkaard çeşitli aternatifler üretebilir ancak şuan görünen Kewell sol forvette, Keita sağ forvette oynayacak. Arda ise Barcelona'da İniesta ne ise o olacak. Arda bunu ne derece başarabilirse Galatasaray'da o kadar başarılı olacak. Kalli döneminde Sivas maçında bunu başarmış ve şampiyonluk yolunda kilit bir galibiyetin mimarı olmuştu. Ancak Skibbe zamanında bir kaç kezs bu bölgede oynadı ve pekde başarılı olamadı. Bir başka avantaj ise Kewell geçen senenin çoğunu sağ kanatta geçirdi. Keita'da her iki kanatta oynayabiliyor ve bu iki isiminde forvette oynamışlığı var. Bu maç içinde bir çok avantaj sağlayacaktır Rijkaard açısından.

Takımın en çekişmeli bölgesi orta saha olacak. Arda'nın formayı giymesi bu durumda garanti duruyor. Diğer iki isim ise hafta içleri beli olacaktır. Mehmet Topal sakat olmadığı sürece önemli bir aday ancak Linderoth'un sağlık durumuna göre takımda kalıp kalmayacağı belli olacak gibi duruyor. Linderoth ise sakat olmadığı sürece bu formayı alacak ilk isimdir. Çünkü iki yönlü oynayabilen en iyi orta saha oyuncusudur halihazırda. Ayhan ise ondan sonra geliyor. Barış beğendiğim bir isim ancak Rijkaard bu oyuncuyu pek tutmayacak. Topla yumuşak olmayı öğrenmeli artık. Bu onun içinde iyi olacaktır. Zira o tempoda bi oyuncunun ayağınada hakim olması çok büyük bir artıdır. Ayrıca Mustafa Sarp ve M. Güven bu bölge için rekabete girecek diğer isimler. M. Güven performansını merakla beklediğim bi isim.

Defansa geçecek olursak direk olarak Servet'in durumu bu bölgeyi şekillendirecek diyebiliriz. Eğer kalırsa bu bölgeye transfer yapılmayacak. Gökhan ile birlikte oynayacaklar diye umuyorum. Emre Güngör giderek düşen bi grafik sergiliyor
. Bu sene onun açısındanda belirleyici olacak. Büyük takım futbolcusu olup olmadığını kanıtlamalı. Sol bek Hakan'ınolacak ancak sağ bek için ciddi bi yarış olacak. Sabri ve Uğur gibi fiziken güçlü iki oyuncunun yanında Serkan'ın pek bir şansı yok. Bu yüzden bu seneyi kirada geçirmesi ve daha diri bir şekilde geri dönmesi gerektiğini düşünüyorum. Uğur eski formunu yakaladığı sürece formayı giyen isim olacak.

Rotasyona girecek diğer isimler Aydın, Nonda, Yaser, Volkan isimler olacak. Nonda takımda kalacak maalesef. Forvet transferine ayıracak bütçe olduğunu zannetmiyorum. Alınacak bir yabancı daha var. Bu Servet'e bağlı bi seçim olacak. Benim düşüncem ve ön gördüğüm Mehmet Topal'ın satılması. Servet takımda kalacak gibi duruyor çünkü. Mehmet'in yerine oyunu iki yönlü oynayabilen bir orta saha oyuncusu gelmeli. Tıpkı Emana tarzında oynayan bi isim olmalı. Adnan Polat'ın kupa aldırmadan kimseyi göndermem sözü ise Topal satışı için en büyük engel. Bu gerçekleşmezse defansın ortasına Servet'in yanına hızlı ve oyun okuyabilen tecrübeli bi takviye yapılmalı. Lucas Neill bu işi başarabilecek bi isim değil. Transferini istemiyorum açıkcası.

Bu uzun yazı boyunca şuan takımın oyuncusu olan bi isimden asla bahsetmedim. Bu ismin kim olduğunu herkes anlamıştır. Her zaman onun tarafındaydım ancak artık yaptığı bu saygızılık sonucu bu takımdan bi an önce gitmesi veyahut gönderilmesi taraftarıyım. Hiçbir takımında (ülkesi dışında) onun gibi bi oyuncuyu alacağını zannetmiyorum. Rijkaard ve Galatasaray için zorlu bi yarış başladı. Bir sene sürmeyecek bu yarış. Belki iki belkide üç sene sürecek ve sabırların zorlanacağı anlar olacak. Yapılması gereken aynı tempoda yarışa devam etmek olacaktır. Zira bu antrenör kadrosu sadece Galatasaray için değil Türkiye içinde bir şanstır. Ben Rijkaard ve ekibine sonsuz güveniyorum. Transfer olduğu gün dediğim gibi tek şüphem Galatasaray yönetimidir ...

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Güzel yorumlamışsın ancak Arda o mevjkide oynamayacak kanısımdayım. Kewell forvet arkasında oynayacak gibi düşünüyorum.